Polícia vracia Kotlebovi úder. A takto to dopadlo

    0
    Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. (Autor: Youtube: Reprofoto/HN Televízia)

    Prezident policajného zboru na úvod uviedol niekoľko štatistických údajov, na základe ktorých konštatoval, že v porovnaní s minulým rokom sa za tento štvrťrok výrazne znížil počet trestných činov. Gašpar sa ďalej vyjadril už konkrétne na adresu hliadok v réžii ĽSNS.

    „Ktorýkoľvek občan môže zakročiť a môže sa pokúsiť aj obmedziť osobnú slobodu páchateľa trestného činu, ak si na to z bezpečnostného hľadiska trúfne,“ podotkol. Gašpar poznamenal, že ak si členovia hliadky kúpia lístky, tak budú môcť bez problémov cestovať vlakovou súpravou. Taktiež podotkol, v akom prípade by policajné zložky voči členom domobrany mohli zasiahnuť. „Bude posúdené, či to bola trestná aktivita a či sa tieto osoby sami nedopustili trestného činu,“ prezradil.

    „Domnievam sa, že Policajný zbor Slovenskej republiky si plní úlohy zodpovedne a drvivá väčšina policajtov pristupuje k svojej práci s plnou zodpovednosťou a vážnosťou. Nemám pocit, že by sme mohli Slovensko hodnotiť ako krajinu, ktorá je s bezpečnosťou niekde na úrovni Somálska,“ vyjadril sa k téme bezpečnosti Gašpar. Ten sa dotkol aj témy „ozbrojenia“ hliadok. Ak budú členovia domobrany vlastniť alebo mať v držbe strelnú zbraň v súlade so zákonom, nemôžu voči nim zakročiť bez evidentného previnenia.

    Prezident zboru objasnil aj problematiku okolo poslanca Krupu. „Niektoré médiá prenášali častú informáciu, že sme nechali preskúmať jeho (Krupov) duševný stav z dôvodu, že neodovzdal alebo odovzdal zbraň pri vstupe do parlamentu. Toto nebol ten dôvod preskúmania duševného stavu poslanca Krupu. Boli to všetky vyjadrenia, pravdepodobne z jeho facebookového profilu, ktoré v poslednom období urobil a ktoré mohli z pohľadu obsahu zakladať dôvodné podozrenie, že by mohol použiť zbraň aj v rozpore s tým, ako ju má zo zákona povolenú nosiť. Toto bude platiť aj ohľadom tých vo vlaku, ktorí budú chcieť zbraň nejako používať,“ objasnil situáciu okolo poslanca.

    Gašpar sa ďalej dotkol aj problematiky „propagačných materiálov“, ktoré hliadky počas svojej služby rozdávajú cestujúcim. „Objavujú sa v nich výrazy, ktoré aj ja, subjektívne sám za seba, hodnotím ako podozrenie zo spáchania extrémistického trestného činu,“ prezradil. Dodal, že polícia sa bude otázkou propagačných plagátov a letákov z dielne ĽSNS bezodkladne zaoberať.

    - Reklama -