Polícia vo Francúzsku evakuuje školu plnú utečencov. Pozrite sa, prečo

    0
    Tábor utečencov pri diaľnici vo Francúzsku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Policajti ešte pred svitaním uzatvorili bezprostredné okolie bývalej strednej školy, ktorá sa nachádza v 19. mestskom obvode v severovýchodnej časti francúzskej metropoly. Pred budovu pristavili viac ako dve desiatky autobusov, ktoré mali odviezť migrantov do legálnych ubytovní. Evakuácia od začiatku prebiehala pokojne, migranti sa za asistencie polície a sociálnych pracovníkov bez odporu zhromaždili pred školou. 

    Prvých zhruba 100-200 migrantov svojvoľne zaujalo prázdnu budovu niekdajšieho lýcea Jeana Quarrého koncom júla tohto roku. Postupne pribúdali ďalší a čoskoro ich tam bolo viac ako 700. Išlo o občanov zhruba desiatich rôznych krajín vrátane Afganistanu, Eritrey či Sudánu; mnohí z nich predtým prespávali na ulici alebo v stanoch. Samotní nelegálni obyvatelia budovy jej dali neformálny názov “Dom utečencov”, uviedla televízia France 24. Životné podmienky v preplnenej budove sa s pribúdajúcimi obyvateľmi zhoršovali a parížske úrady vyhodnotili tamojšiu situáciu ako humanitárnu krízu. 

    Koncom septembra parížsky súd rozhodol, že sa migranti musia z preplnenej budovy do jedného mesiaca vysťahovať. Miestne orgány počítajú z jej rekonštrukciou a prestavaním na dočasnú ubytovňu pre utečencov a neskôr na knižnicu. Bývalé lýceum bolo poslednou z parížskych lokalít, v ktorých sa tento rok nelegálne usídlili utečenci prichádzajúci v rámci aktuálnej migračnej vlny. Tábory, ktoré sa nachádzali v blízkosti železničných staníc Gare du Nord a Gare d'Austerlitz, polícia zlikvidovala už v priebehu leta. 

    - Reklama -