Polícia preveruje dokumenty uniknuté v kauze Paradise Papers

    0
    Ilustračná foto. (Autor: flickr.com)

    “Môžeme potvrdiť, že v predmetnej veci je založený operatívny spis. Vzhľadom na prebiehajúce operatívne preverovanie nebudeme poskytovať k veci žiadne bližšie informácie,” povedal Wäldl pre TASR.

    Finančná správa v tejto súvislosti pripomína, že v podobnom prípade z minulosti pod názvom Panama Papers využili metódu tzv. softwarning.

    “Prostredníctvom Kriminálneho úradu finančnej správy sme poslali spomínaným spoločnostiam upozornenie o neplnení si povinností. Viac o výsledkoch týchto kontrol prezradiť nemôžeme, nakoľko ide o daňové tajomstvo. Spolupracovali sme však aj s NAKA, nekonali sme len na základe medializovaných informácií,” priblížila pre TASR hovorkyňa daniarov Ivana Skokanová.

    Podobný postup chcem finančná správa podľa nej uplatniť aj v aktuálnom prípade Paradise Papers.

    “Najskôr však potrebujeme získať oficiálne informácie o slovenských subjektoch spomínaných v týchto dokumentoch, nemôžeme konať len na základe medializovaných informácií. V tomto smere budeme preto spolupracovať aj s ďalšími kompetentnými orgánmi,” doplnila Skokanová.

    České centrum pre investigatívnu žurnalistiku (ČCIŽ) začiatkom tohto mesiaca informovalo, že v rozsiahlej databáze nedávno uniknutých finančných dokumentov sú aj také, ktoré sa týkajú priamo Slovákov. “V práve aktuálnom úniku informácií je i približne 3500 dokumentov, ktoré sa týkajú Slovenska,” uviedla vtedy Pavla Holcová z ČCIŽ.

    Doplnila, že ide o firmy aj jednotlivcov a dokumenty sa vzťahujú na časové obdobie od 90. rokov 20. storočia do roku 2016.

    Novú rozsiahlu databázu uniknutých finančných dokumentov označovaných ako Paradise Papers, ktorá poskytuje dôkazy o nezverejňovaných investíciách veľkých nadnárodných spoločností, ale i významných politikov v tzv. daňových rajoch, zverejnilo Medzinárodné konzorcium pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ).

    Databáza obsahuje zhruba 13,4 milióna dokumentov, z ktorých väčšina je od jednej firmy pôsobiacej v prostredí offshore spoločností.

    - Reklama -