Polícia plánuje rozšíriť svoje rady. Bez diskusie to nemá logiku, odkazuje analytik

    0
    Ilustračné foto: Zásah polície (Autor: SITA)

    Do policajného zboru má pribudnúť 2 500 policajtov. Ako prví to majú byť členovia jednotky hraničného dozoru. Z ostatných 27 krajín Európskej únie má viac policajtov ako Slovensko na počet obyvateľov už len päť krajín, informoval denník Sme.

    Porovnáva sa neporovnateľné

    Minister vnútra Robert Kaliňák priznal, že v rámci náboru nových policajtov rozbiehajú už prvú tristovku. Naša krajina má v rámci EÚ šiesty najvyšší počet policajtov. Viac ich majú už len krajiny ako Česko, Španielsko, Portugalsko, Cyprus a Malta. Slovensko vedie aj vo výdavkoch na verejnú bezpečnosť a obranu v pomere k domácemu produktu. Vysoký počet policajtov však nemusí zákonite znamenať vyšší počet zistených trestných činov a ani ich zvyšujúcu sa objasnenosť či pokles kriminality.

    Šéf rezortu vnútra navyše oponuje, že sa porovnáva neporovnateľné. „Na rozdiel od ostatných krajín máme centralizovanú políciu. Česko alebo Francúzsko majú mestské polície, ktoré nie sú pod velením ministerstva vnútra, ale majú oveľa väčšie kompetencie ako naši mestskí a obecní policajti,“ cituje ho denník. Kaliňák okrem toho tvrdí, že viac policajtov prináša zníženie kriminality, čo je pravda, hoci to nemusí byť pravidlo. Dokazujú to príklady zo Švédska či Španielska, kde zvýšenie počtu policajtov nepodarilo potlačiť stúpajúci trend kriminality.

    Aj tak však podľa analytikov naša krajina len ťaží z aktuálnej situácie v Európe. Podľa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa by sa mali skôr sústrediť napríklad na systémové opatrenia v spravodajských službách. „Zvýšenie policajtov bez diskusie, aké úlohy by mali plniť, nemá logiku,“ povedal Naď. Ďalší analytik Martin Dubéci si myslí, že nie všetky problémy  sa vyriešia tým, ak sa na ne dá viac peňazí. „Mali by sme sa pozrieť, prečo pri súčasnom pomere výdavkov nedosahujeme podobné výsledky ako iné porovnateľné krajiny,“ tvrdí.

    Nechajú si to pre seba

    Podľa smeráckych plánov sa má zvýšiť počet policajtov v základných útvaroch, napríklad pri službe poriadkovej polície. Posilniť sa majú aj pohotovostné policajné útvary či útvary osobitného určenia, ale aj armáda. V rámci nových opatrení by malo byť po novom v teréne 1 250 hliadok denne, kým doteraz ich býva 450. Čo sa týka armády, asi 800 vojakov v súčasnosti už pomáha slovenským policajtom.

    Rozšíriť sa má aj 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline. Podľa ministra obrany Martina Glváča sa počty môžu pohybovať medzi 120 a 180 vojakmi. To, ako majú bojovať proti teroristom, však povedať nechcel, vraj si to s Kaliňákom nechajú pre seba. Rozšírene pluku by podľa odhadu mohlo stáť 60 miliónov eur, zvyšovanie stavov z protiteroristického a sociálneho balíčka by mohlo stáť 17 až 20 miliónov eur za rok.


     

    - Reklama -