Poliaci, znížime vám dotácie, avizuje EÚ. A v Poľsku zažili moslimky také príkorie, až je z toho sťažnosť

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    S touto informáciou prišiel poľský rozhlas, podľa ktorého chce Európska komisia zvýšiť tlak na krajiny odmietajúce utečenecké kvóty. Dlhodobý návrh rozpočtu EÚ na obdobie po roku 2020 by mal byť v Bruseli predstavený práve dnes. Menej peňazí by však okrem Poľska mali dostať aj Maďarsko a Česká republika, ktoré sa takisto stavajú proti povinným utečeneckým kvótam. Oficiálne vysvetlenie však vraj bude také, že krajiny bývalého východného bloku dostanú menej peňazí v súvislosti s brexitom.

    Na Poľsko sa sťažuje nielen Brusel, ale aj moslimské dievčatá z Nemecka, ktoré prišli na návštevu pamätníka holokaustu do východnej časti krajiny. Ako sa nešťastné dievčatá zverili rádiu Deutschlandfunk, hneď niekoľkokrát počas ich krátkeho pobytu v Lubline sa stali terčom rasovej nenávisti. Jedna zo študentiek utrpela ťažký šok, keď na ňu priamo na ulici pľuvol neznámy muž. Traumatizovanej dievčine zlomilo srdce aj to, že len neďaleko stál policajt, ktorý proti tomu bezočivcovi vôbec nezakročil.

    Ďalšia desivá skúsenosť postretla jej kamarátku, ktorú vyhodili z jedného z lublinských obchodov, pretože telefonovala so svojím bratom a hovorila pritom v perzštine. „Mohli by ste odísť? Rušíte ostatných zákazníkov. Keď som sa ich spýtala, či je to preto, že som cudzinka a hovorila som naším jazykom, povedali áno,“ cituje BBC výpoveď mladej moslimky s tým, že podľa lublinskej polície sa na správanie tamojších obyvateľov ani jedno z dievčat nesťažovalo.

    Ale to ešte nie je všetko, príkorie zo strany obyvateľov Lublinu zažili aj ďalšie moslimské dievčatá z Nemecka, ktoré si určite ctia nemecké zákony a nadraďujú ich nad svoje náboženstvo. Mladá moslimka sa sťažovala, že jej odmietli predať vodu, pretože je cudzinka. Inú vraj dokonca niekto ohrozoval nožom.

    Nemecká výprava z berlínskej školy neskrýva svoje rozhorčenie. Riaditeľ školy Hans-Christian Jasch vyhlásil, že je šokovaný, že dievčatá museli čeliť rasizmu práve pri štúdiu holokaustu a návšteve koncentračných táborov Majdanek a Treblinka. Dodal, že má v pláne sťažovať sa na neospravedlniteľné správanie lublinských obyvateľov u poľského veľvyslanca. Že Poliaci k moslimom nemajú príliš priateľský vzťah, potvrdzujú aj poľské úrady, podľa ktorých sa počet nenávistných útokov proti vyznávačom islamu vlani zvýšil v porovnaní s rokom 2015 na dvojnásobok.

    - Reklama -