Poliaci si predvolali zástupcu Európskej komisie vo Varšave. Na zdvorilostný rozhovor. Toto je dôvod

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Európska komisia bude na svojom zasadnutí 13. januára hovoriť o situácii v oblasti právneho štátu v Poľsku. Okrem zmien mediálnej legislatívy si nová konzervatívna vláda vo Varšave vyslúžila kritiku aj novelou zákona o ústavnom súde. 

    Varšava ale obavy, že v Poľsku dochádza k obmedzovaniu demokracie, odmieta. V tejto súvislosti si pozvala na rozhovor predstaviteľa EK v Poľsku v snahe vyjasniť si “zvláštne, nejasné vyhlásenia niektorých eurokomisárov, ktorí na základe správ médií … začínajú súdiť Poľsko”. 

    “Chceme si vysvetliť, prečo komisári nepoužívajú oficiálne komunikačné kanály s poľskou vládou, ale (namiesto toho) dávajú rozhovory pre víkendovú nemeckú tlač,” vyhlásil dnes poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski. 

    Zjavne tak reagoval na víkendové vyjadrenie komisára EÚ pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günthera Oettingera. Ten v rozhovore pre nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vyjadril obavy o nezávislosť poľských médií a vyzval na monitorovanie Poľska zo strany EÚ. Predstaviteľ EK vo Varšave pozvanie poľského rezortu diplomacie akceptoval. Podľa Waszczykowského by sa stretnutie malo uskutočniť v piatok.

    - Reklama -