Poliaci sa dohodli s Iránom. V hre je až miliarda dolárov

    0
    Iránsky šéf diplomacie Mohammad Javad Zarif (Autor: SITA)

    Uviedla, že Zarífa sprevádza delegácia podnikateľov a predstaviteľov iránskej obchodnej komory, ktorí dúfajú v nadviazanie spolupráce s poľskými partnermi na dnešnom poľsko-iránskom ekonomickom fóre. 

    Návšteva Poľska je jednou z prvých zahraničných ciest iránskeho ministra zahraničných vecí od januárového odvolania sankcií, uvalených na Irán pre jeho jadrový program. 

    Podľa poľských predstaviteľov by mohol vzájomný obchod do niekoľkých rokov vzrásť až na miliardu dolárov (900.000 eur) ročne. V roku 2014 sa prepadol až na 51 miliónov eur. 

    Minister Waszczykowski na spoločnej tlačovej konferencii zdôraznil, že Irán je pre Poľsko významným politickým aj ekonomickým partnerom, “významnou krajinou v dôležitom regióne”, citovala ho poľská agentúra PAP.

    Šéf poľskej diplomacie povedal, že je šťastný, že Irán sa “po rokoch marginalizácie vracia ako dôležitý partner, významný hráč a krajina, ktorá bude mať pozitívny vplyv na vyriešenie medzinárodných problémov”. 

    Zaríf a Waszczykowski hovorili tiež o historických vzťahoch medzi oboma krajinami s osobitným dôrazom na históriu Poliakov v Iráne počas druhej svetovej vojny.

    Šéf iránskej diplomacie vyjadril nádej, že oba národy využijú túto veľkú minulosť na budúcu spoluprácu, uviedla PAP. Obaja ministri hovorili separátne aj o konflikte v Sýrii, dodala AP. 

    - Reklama -