Poliaci sa boja Ruska a v húfoch vstupujú do polovojenských milícií. Vytvára sa nepravidelná armáda, ktorá má vraj až 80 tisíc členov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Po celej krajine vraj funguje viac ako 120 podobných milícií, pričom odhady o počte ich členov sa pohybujú v rozmedzí od 10 až do 80-tisíc dobrovoľníkov. Britský Economist píše, že cieľom nie je vytvoriť dodatočné jednotky, ktoré by po boku armády bojovali proti agresorovi. Namiesto toho by milície viedli partizánsku vojnu v prípade, že by bola poľská pravidelná armáda porazená. 
     
    Článok Economistu v angličtine nájdete TU

    Ministerstvo obrany im pomôže

    Nový trend si všimlo aj poľské ministerstvo obrany, ktoré donedávna milície ignorovalo. Poľský minister obrany Tomasz Siemoniak sa pre britské Sky News vyjadril, že: „Rusko sa snaží o obnovenie vplyvu, ktorý malo v časoch Sovietskeho Zväzu. Pohne sa do teritórií ďalších krajín… takže musíme byť pripravený.“ 
    Od ministerstva obrany by preto malo asi 2500 príslušníkov tvoriacich jadro polovojenských jednotiek dokonca dostávať plat. Ďalej je ministerstvo jednotkám ochotné poskytnúť výcvik, uniformy a ďalší vojenský materiál.
     

    Komorowského doktrína

    Podľa spravodajského webu Business Insider je tento prístup v súlade s takzvanou Komorowského doktrínou, ktorá má zdôrazňovať teritoriálnu obranu krajiny. Poľsko by sa podľa nej malo sústrediť skôr na ochranu svojej východnej hranice, než na expedičné misie do Iraku či Afganistanu.  
     
    Bezpečnostní odborníci medzitým pripomínajú, že riziko ruskej agresie voči Poľsku je nízke. Viac ohrozené sú vraj pobaltské krajiny alebo Moldavsko, na území ktorých žije početná ruskojazyčná menšina.
     
    Článok Business Insider nájdete TU
     
    - Reklama -