Poliaci na koberčeku Európskej komisie? Vláda musela vysvetľovať sporné mediálne zákony

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Guzová-Vetterová uviedla, že rozhovory boli “vecné” a pomohli objasniť mnohé pochybnosti. Zároveň zdôraznila, že pluralizmus médií patrí k základným hodnotám EÚ a EK má povinnosť zaoberať sa ochranou týchto hodnôt. Európska komisia bude na svojom zasadnutí 13. januára hovoriť o situácii v oblasti právneho štátu v Poľsku. 

    Szymanski vyhlásil, že bolo “pomerne ľahké” vysvetliť pozíciu poľskej vlády. “Mali sme pocit, že komunikácia medzi Poľskom a Bruselom nie je už dlhší čas najlepšia pri záležitostiach, ktoré majú pre Poľsko veľmi vysokú prioritu,” povedal po stretnutí. “Domnievam sa, že sme urobili krok vpred k dosiahnutiu stavu, v ktorom budú mať všetci pocit, že Európska komisia s našou krajinou zaobchádza ako s každým iným členom (EÚ),” citovala ho DPA. 

    Nový mediálny zákon, ktorý nadobudol účinnosť dnes, ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice. Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá sa ujala moci v novembri, tvrdí, že verejnoprávne médiá nadbiehali predošlej vláde a chýbala im objektivita. Do polovice roka plánuje ďalšie zmeny, ktoré dajú vláde úplnú kontrolu nad verejnoprávnou televíziou a rozhlasom i tlačovou agentúrou PAP, uviedla AP. 

    Minister štátnej pokladnice Dawid Jackiewicz včera vymenoval za nového šéfa Poľskej televízie (TVP) konzervatívneho politika a novinára, bývalého člena Európskeho parlamentu Jaceka Kurského. Kurski je “zárukou návratu rovnováhy do verejnoprávnych médií”, vyhlásil Jackiewicz. “Televízia potrebuje vecnú, objektívnu žurnalistiku,” dodal s tým, že novinári, ktorí takéto štandardy nespĺňajú, môžu “byť znepokojení”.

    - Reklama -