Pokuty! Miliónové! „Nová metla“ Európskej únie začala miesť, pokiaľ ide o zverejňovanie na Facebooku

    0
    Sídlo Európskej komisie v Bruseli (Autor: TASR)

    Zdrojom šírenia „fake news“ sú podľa súčasného politického establishmentu najmä alternatívne internetové zdroje, ktoré sú údajne často financované Ruskom. Gabrielová avizovala, že hodlá ešte tento rok na jeseň založiť expertnú skupinu, ktorá by sa touto témou podrobne zaoberala. Bulharská europoslankyňa však zatiaľ tvrdí, že neuvažovala o návrhu novej legislatívy v oblasti boja proti falošným správam, čiže fake news.

    Už teraz je však zrejmé, že súčasťou agendy novej eurokomisárky budú aj reštriktívne opatrenia. Gabrielová napríklad uviedla, že prevádzkovatelia sociálnych sietí by mali prijať väčšiu zodpovednosť za obsah toho, čo používatelia zverejňujú. „Treba jasne povedať, že spoločnosti ako Facebook alebo Twitter majú priamo povinnosť sa o tieto záležitosti viac starať,“ uviedla eurokomisárka s tým, že aktívnejšia musí byť v tomto smere aj Európska únia.

    Ako uvádza server Euractiv, v priebehu septembra pravdepodobne Európska komisia zverejní podmienky, za akých by mali prevádzkovatelia sociálnych sietí odstraňovať obsah, ktorý možno označiť ako „fake news“. „Skupina europoslancov navyše požiadala Európsku komisiu, aby vznikli spoločné pravidlá a prijali ich všetky členské štáty. Nadnárodné spoločnosti však protestujú proti tomu, aby boli právne zodpovedné za to, čo zverejnia jednotliví používatelia,“ píše Euractiv.

    „Je zrejmé, že potrebujeme jednotný európsky prístup. Ak sa neodhodláme to urobiť, bude tých prípadov čoraz viac,“ cituje Euractiv Gabrielovú s tým, že najviac robí v boji proti šíreniu „nenávistných správ“ Nemecko. „Na začiatku tohto roka nemecká vláda prijala opatrenie, podľa ktorého môže dostať prevádzkovateľ sociálnej siete pokutu až do výšky 50 miliónov eur, ak nebude schopný nevyhovujúci komentár v určitom čase odstrániť.“

    Boj proti „šíreniu nenávisti“ a „fake news“ beží na plné obrátky a má plnú podporu Európskej únie aj národných vlád. Ozývajú sa však aj kritické hlasy, ktoré upozorňujú na skutočnosť, že pod pláštikom cnostného boja proti lžiam a nenávisti sa môže často skrývať len snaha potlačiť kritické názory a uplatňovať cenzúru. To síce navrhovatelia reštriktívnych opatrení rezolútne odmietajú, ale množiace sa prípady postihov používateľov sociálnych sietí hovoria pomerne jasnou rečou.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -