Pokrytecké divadlo s kvótami. Ficovi dávajú do tela politici i bratislavská kaviareň. Schytali však drsný odkaz

    0
    Predseda vlády Robert Fico (Autor: SITA)

    Podľa saskára Martina Poliačika je veľmi pravdepodobné, že Ficova vláda len odvracia pozornosť, keďže boj proti kvótam prišiel Smeru veľmi vhod. „Fico nemusí už vôbec hodnotiť štyri roky svojej vlády. Nemusí odrážať útoky médií, ktoré sa týkajú mnohých káuz. Stačí mu robiť široké plecia v súboji s vykonštruovaným nepriateľom, ktorého si v podstate pre vnútropolitický boj vyrobil,“ konštatoval pre ParlamentneListy.sk Poliačik. Podľa poslanca sa stačí pozrieť na prácu europoslancov Smeru, ktorí odhlasovali kvóty pri každej príležitosti. „Smer aktívne spolupracoval, minimálne v Europarlamente, aby boli kvóty prijaté. Teraz premiér aj jeho ministri robia veľké plecia a idú sa biť s EÚ, ale v podstate je celý ten proces iba dôkazom ich zlyhania,“ tvrdí Poliačik.

    Nezabúdajte na rozkrádanie

    Predseda strany NOVA Daniel Lipšic súhlasí, že migračná kríza je vážna vec, vyzýva však Slovákov, aby nezabúdali na každodenné rozkrádanie svojej krajiny. Lipšic teraz rieši kauzu so stravovacími tendrami v štyroch štátnych nemocniciach, v súvislosti s ktorou podal trestné oznámenie. „Včera mi prišlo uznesenie vyšetrovateľa NAKA o jeho odmietnutí. Vraj porušenie zákona o rozpočtových pravidlách nestačí… Tak absurdne zdôvodnené odmietnutie trestného stíhania, chcel som napísať, že sa len tak nevidí, ale v poslednej dobe je to čoraz častejšie,“ píše Lipšic.

    Cynický Škripek

    Odvrátenie pozornosti Slovákov si všíma aj europoslanec za OĽaNO Branislav Škripek. „Nedostavané diaľnice, kvóty, korupčné škandály, kvóty. Všimli ste si, ako premiér všetko ostatné na Slovensku úspešne prekryl? Komentár europoslanca sprevádza satirický obrázok Cynickej obludy, na ktorom Fico hovorí: „Áno, sú nejaké veci vo VŠZP, sociálka niečo poplietla, za CTčko je trestné stíhanie, s projektami informatizácie furt niečo, aj Váhostav a tak… Ale kvóty nie sú riešením, a kým budem premiérom, Slovensko ich nikdy neprijme!“

    Fico zarába, Slovensko prerába

    Do Smeru sa púšťa aj poslanec Alojz Hlina, ktorý robí sumár toho, čo nazýva Ficovou hrou na Kissingera. „1.Kvóty sú prijaté. 2. Smer sa vrátil na 40 %. 3. Slovensko pokorené a v očiach tej humanistickej časti Európy sme za bezcitných cynikov. Záverečná bilancia: Smer zarobil, Slovensko prerobilo,“ píše vo svojom komentári na Facebooku. Pre ParlamentneListy.sk Hlina povedal, že Fico síce „doma robí ramená, ale v Bruseli má zrazené opätky.“ Pripomenul taktiež, že zatiaľ čo „Fico vedie silácke reči, Počiatek donesie zákon do parlamentu, ktorým vláda kupuje za 11,5 miliárd eur to, čo Google poskytuje zadarmo.“

    Útočí aj bratislavská kaviareň

    Podľa publicistu a teológa Michala Havrana Slovensko kvóty potrebuje, nie však tie pre utečencov. „Napríklad na kradnutie peňazí určených na lieky pre našich rodičov, na množstvo bratrancov a sesterníc s pokútnymi firmami obsluhujúcimi štátnu správu, kvóty by sa zišli aj na množstvo hlúposti, ktoré zaznievajú v diskusiách o všetkom, čím prechádza spoločnosť,“ konštatuje ironicky Havran na svojom facebookovom profile. „Takéto kvóty by sa mohli zmeniť na rodinné paušály, nech si tie veci hovoria idioti zadarmo,“ dodáva Havran.

    Lesbická aktivistka za práva LGBTI Hana Fábry sa na Facebooku pýta, či Fico vedie Slovensko do sféry Ruska zámerne, alebo či sa len náhodne zadarilo, že Slovenskom s ním práve tam smeruje. Fábry komentuje aj snahu frakcie európskych socialistov vylúčiť zo svojich radov Smer. „Konečne,“ píše Fábry.

    Zakladateľ strany SEN a analytik Eduard Chmelár Slovákov upozorňuje, že sadli na lep „najtalentovanejšiemu demagógovi na Slovensku,“ ktorý si z ich strachu urobil rukojemníka predvolebnej kampane. Fico podľa Chmelára prekryl bojom proti kvótam všetky svoje kauzy, zlyhania a aféry. „V roku 2007 premiér Fico vyzdvihoval Lisabonskú zmluvu a podpísal ju ako „historický dokument, ktorým sa Slovensko prihlásilo k európskym hodnotám… a zatajoval jej riziká a nevýhody,“ upozorňuje Chmelár.

    Ste politickí idioti

    Poslanec Smeru Dušan Jarjabek však zásadne odmieta názory, že by išlo o odvracanie pozornosti. Vo svojom vyjadrení pre ParlamentneListy.sk konštatoval, že „keby to nebolo také vážne, tak by to bol zlý vtip do silvestrovského programu.“ Jarjabek utečeneckú krízu považuje za najzávažnejšiu tému od vzniku Slovenska. Európa sa podľa Jarjabka zmieta v predstavách, čo s ňou nasledujúce desaťročia bude, pričom hrozí, že Európsku úniu nahradia Európske emiráty. „Rozhodujeme o svojom osude, o osude našich detí a vnukov. Zhodiť túto tému takým spôsobom, že ide iba o odvrátenie pozornosti, to môže povedať skutočne len politický idiot,“ povedal Jarjabek. 

    - Reklama -