Pokračuje bordel u Lajčáka na dvore? Ďalší zamestnanec prehovoril o „nečistých zákazkách“. Prsty v tom má mať aj známy režisér

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Podobne ako jeho predchodkyňa Hlávková aj 26-ročný Juraj Zelinka sa svoje svedectvo rozhodol zverejniť v blogu Transparency Internation Slovensko a píše v ňom, že zákazky v spojení so slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie naozaj neboli čisté“. Zelinka pracoval na ministerstve zahraničných vecí (MZV) od 1. marca 2016 a zmluvu mal do konca roka ako väčšina jeho kolegov. Bol prijatý na odbor, z ktorého pred jeho nástupom odišla Hlávková a Szalai, Odbor pre komunikáciu a prezentáciu v rámci Sekretariátu slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Ako Zelinka píše, medzi jeho náplň práce patrilo koordinačné zabezpečenie predmetu zákazky a súťažných podkladov v procese verejného obstarávania. V marci 2016 mu predstavili ľudí, ktorí mali pripraviť propagačné spoty o predsedníctve. Rovnako ako Hlávková aj Zelinka spomína ministrovu poradkyňu Zuzanu Ťapákovú, ktorá podľa jeho slov s agentúrou, ktorá mala vyhotoviť spoty, komunikovala aj mimo ministerstva.

    Spoty zrealizovala LOCO Agency, ktorá je jednou zo spoločností známeho režiséra Petra Núňeza. Po týždňovej práci na spotoch ministerstvo malo navrhnúť urobiť prieskum trhu a osloviť tri agentúry, ktoré by spoty spravili. Bývalý Lajčákov zamestnanec hovorí, že emailom dostal výber troch agentúr, ktorý mu mal poslať konateľ spoločnosti LOCO Agency. Okrem spomínanej Núňezovej spoločnosti sa o zákazku uchádzali Elaia-Design Studio a STONE PP. Ich cenovými ponukami sa na ministerstve nemal nik zaoberať.

    Ako Zelinka opisuje v blogu, problémové bolo aj zverejňovanie zmlúv. „Najskôr malo ísť spolu o jednu zmluvu podpísanú s LOCO Agency, s. r. o., v sume približne 160-tisíc eur s DPH, čiže strop predsedníckej výnimky z verejného obstarávania,“ približuje a vysvetľuje, že nakoniec išlo o tri zmluvy, z čoho jedna bola podpísaná s Núňezom ako fyzickou osobou. „Zmluva s fyzickou osobou (umelcom) nemusí byť podľa zákona zverejnená v Centrálnom registri zmlúv a celková zákazka sa tak pri kontrole verejnosti zdá byť lacnejšia,“ vysvetľuje exzamestnanec MZV. Okrem toho, že Zelinka nadobudol pocit, že ministerstvo nepostupuje tak, ako má, Lajčákovi vyčíta, že od decembra do dnešného dňa nereagoval na list, ktorý mu spolu s kolegami napísali. Vyjadrujú sa v ňom o výpovedi Zuzany Hlávkovej.

    Pre HNonline poskytol stanovisko aj režisér Peter Núňez, ktorý tvrdí, že ministerstvo bez jeho vedomia postúpilo ich projekt s ich detailným položkovým rozpočtom a dalo si vypracovať posudok ešte pred podpisom zmluvy trom najrešpektovanejším agentúram na trhu. Podľa Núňeza mal posudky robiť pán Vaculík z Made by Vaculik, pán Ruttkay z Young and Rubicam a Róbert Slovák z agentúry Respect APP. Až potom, ako spomínaní uviedli, že rozpočty sú na hrane realizovateľnosti a podhodnotené, ministerstvo zmluvy podpísalo. „Vyzývam pani Mašurovú a pána Zachara, ktorí s nami aj s nimi túto komunikáciu viedli, aby ju zverejnili a uťali tak nezmyselné reči,“ povedal šéf LOCO Agency.

    Núňez vo svojom stanovisku vyjadril obavu, že takáto aktivita Transparency International je regulárnou súčasťou neférového konkurenčného boja o štátne zákazky. „Sedeli sme s pánom Šípošom a pani Hlávkovou nad kompletnými faktúrami, dali sme im možnosť, akú v reálnom svete majú len daňováci, a oni nespochybnili jeden jediný údaj,“ povedal.

    - Reklama -