Pokles na akciových burzách sa prelial aj do Európy

    0
    Maklérka na londýnskej burze (Autor: TASR)

    Hlavný index londýnskej burzy FTSE 100 klesol na začiatku obchodovania až o 3,5 %, neskôr sa však zotavil a pred obedom sa pohyboval o 1,8 % nižšie než na záver predchádzajúceho obchodovania. Výrazný pokles zaznamenal aj hlavný index frankfurtskej burzy DAX, ktorý klesol na začiatku obchodovania o 2,7 %. Neskôr sa však podobne ako FTSE 100 zotavil a pokles predstavoval 1,9 %.

    Jediným indexom, ktorý rástol, bol index volatility. Vývoj na európskych trhoch tak smeruje k najhoršiemu dennému vývoju od júna 2016, keď Briti rozhodli o odchode svojej krajiny z Európskej únie.

    Pokles na trhoch v Ázii a následne v Európe, je dôsledkom pondelkového vývoja na trhoch v USA. Hlavný index newyorskej burzy Dow Jones klesol v pondelok (5.2.) o 4,6 %, čo predstavovalo najvýraznejší pokles od augusta 2011.

    Trhy reagovali na najnovšie správy z amerického trhu práce, najmä na informácie o výraznejšom než očakávanom raste miezd za mesiac január. To signalizuje zrýchľovanie inflácie a vyššie šance, že centrálna banka pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb skôr, než sa predpokladalo.

    Jeden z najväčších poklesov zaznamenal tokijský index Nikkei 225, ktorý klesol o 4,7 % na 21.610,24 bodu. To znamená najväčší percentuálny pokles od novembra 2016.

    - Reklama -