Pôjdete zo Sýrie domov, Američania. Tereza Spencerová má nevídané správy

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    V ruskom hlavnom meste sa zrodila dohoda, podľa ktorej bude mať Izrael aj naďalej pod kontrolou Golanské výšiny a teroristický Hizballáh sa stiahne desiatky kilometrov od južnej sýrsko-izraelskej hranice. Podľa Spencerovej si to Hizballáh môže dovoliť. Dokázal už vycvičiť sýrske jednotky, ktoré odvedú prácu za Hizballáh. Spokojný môže byť aj Irán, pretože si v Sýrii zachová svoj vplyv, hoci oficiálne pôjde len o poradenstvo sýrskej vláde. Rusko v Sýrii predviedlo, že s ním treba stále počítať.

    Na dohode by tak mohli tratiť len Spojené štáty, ktoré by nezískali prakticky nič a ešte by mali začať sťahovať svoje sily – zatiaľ len zo základne Al Tanf na hraniciach Sýrie a Iraku. Ak by Američania základňu neopustili, sýrska vláda by mohla požiadať svojich spojencov Rusko a Irán o pomoc v snahe získať kontrolu nad územím. Inými slovami, Spojené štáty majú podľa Spencerovej možnosť viesť vojnu alebo sa z tejto základne stiahnuť. A Izrael zrejme svojho spojenca dotlačí k tomu druhému, aby si udržal už spomínanú kontrolu nad Golanským výšinami.

    Analytička k tomu poznamenala, že z budovaného kompromisu môžu niečo získať aj Američania. Ak sa stiahnu, budú mať viac síl na riešenie svojich vnútropolitických problémov.

    „Karty sú rozdané celkom prehľadne a dohoda, ktorá vznikla až v ďalekej Moskve, ponúka ďalší krok k ukončeniu vojny a spusteniu politického procesu výmenou za prijateľné kompromisy od všetkých zúčastnených – Sýria bude mať svoje územie, Izrael ,svoje‘ Golany, Irán svoj vplyv a posilnený regionálny status, Rusko svoje ,všetko‘ a USA možnosť vrátiť sa k ,Amerike predovšetkým‘. Bez jasných víťazov a bez totálnych porazených, s dochrámanými víťazmi a porazenými, ktorých rany však ľahko prebolia,“ zhrnula situáciu Spencerová.

    - Reklama -