Pôjde VšZP do konkurzu? Sú nemocnice v ohrození? Drucker povedal, ako to so štátnou poisťovňou je

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    “O to drastickejšie budú musieť byť aj opatrenia. Ak má VšZP dosiahnuť všetky ukazovatele finančného zdravia, aké má mať, tak bude musieť zákonite pristúpiť k viacerým racionalizačným opatreniam na strane výdavkov, musí zvýšiť svoje príjmy… Zo strednodobého hľadiska bude musieť VšZP hľadať úspory v zazmluvňovaní, možno znižovaní platieb, cien rôznym dodávateľom liekov, špeciálneho zdravotníckeho materiálu, a tak ďalej,” povedal pre TASR Zachar.

    Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) neplánuje dať VšZP do konkurzu. Potvrdil to v piatok (4.11.) na Trend konferencii Zdravotnícky manažment. Jej veritelia, teda nemocnice, lekárne či ambulancie, nie sú podľa Druckera ohrození, VšZP peniaze na úhrady pre nich má. Problém však bude mať s negatívnym vlastným imaním. Drucker predpokladá, že by sa mohlo dorovnať nepeňažným vkladom. O čo konkrétne by mohlo ísť, nepovedal. Pripomenul tiež, že nevyhnutné je aj šetrenie. 

    Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšou na trhu, očakáva na konci tohto roka rekordnú stratu 283 miliónov eur. V strate je od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Vlani VšZP vykázala zisk 17,6 milióna eur, podľa súčasného vedenia mala však skončiť v mínuse. Bývalý riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura si za výsledkom stojí. Minister Drucker, ako aj súčasný šéf VšZP Miroslav Kočan deklarovali, že poistenci nemusia mať pre hospodárske výsledky obavy.

    Štátna poisťovňa musí teraz vypracovať ozdravný plán. Dokedy tak  bude musieť spraviť, zatiaľ nie je zrejmé. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začal v tejto veci 24. októbra správne konanie. Rozhodnutie s termínom na jeho predloženie vydá do 30 kalendárnych dní. “O výsledku správneho konania môže úrad informovať až po jeho ukončení,” povedala jeho hovorkyňa Andrea Pivarčiová.

    VšZP ešte v takejto vysokej strate nebola. Doteraz najvyššiu mala v roku 2010, a to vyše 120 miliónov eur. Kočan očakáva, že VšZP by sa do plusu mohla opäť dostať v roku 2018.

    - Reklama -