Pohybujú sa tu stovky potenciálnych teroristov. Nemecký úrad prišiel s nečakane úprimným priznaním

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) vydal vo štvrtok správu, v ktorej tvrdí, že v Nemecku žije asi 570 potenciálnych teroristických útočníkov. Približne polovica z nich sa dnes skutočne nachádza v Nemeckej spolkovej republike, 90 z nich sedí v tejto chvíli vo väzení.

    Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas a nemecký minister vnútra Thomas de Maizière sa zhodli, že treba udržať bezpečnosť v krajine, a to aj za cenu toho, že potenciálne nebezpeční ľudia budú nosiť elektronický náramok, s pomocou ktorého budú môcť úrady monitorovať každý ich pohyb. Dohoda bola uzavretá po predvianočnom útoku na trhoch v Berlíne, kde vodič-zabijak Tunisan Anis Amri zabil 12 ľudí.

    V stredu schválila nemecká vláda zákon, ktorý dovoľuje používať náramky u potenciálne nebezpečných osôb. Aj tak to však nebude také ľahké. Nemeckí politici totiž uznávajú, že náramky dostane len časť potenciálne nebezpečných osôb, lebo z hľadiska nemeckej ústavy bude veľmi ťažké zdôvodniť sledovanie jednotlivcov, ktorí sú síce označení za potenciálnych útočníkov, ale doteraz sa nedopustili žiadneho deliktu.

    Otázkou zároveň zostáva, koľko potenciálnych útočníkov uniká pozornosti úradov. Aj z Nemecka totiž odišli stovky ľudí bojovať za Islamský štát. A keď teroristi prehrávajú, bojovníci sa vracajú domov. V Nemecku tak môžu teoreticky spáchať teroristický útok.

    Pôvodný článok si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -