Pohlreich si klope na čelo: Prečo by mal kuchár mať maturitu? Vytvára sa tu falošný dojem elít

    0
    Zdeňek Pohlreich (Autor: TASR)

    Pohlreich začal porovnávaním mentality českých ľudí s tými zo zahraničia, napríklad z Austrálie, kde dlhší čas žil. „Myslím, že sa v tom príliš babreme a rezignujeme na prirodzenosť,“ okomentoval mentalitu Čechov a ich prístup ku každodennej súťaži a konkurencii.

    Pri pohľade na to, čo sa v politike deje v českej spoločnosti, vyjadruje silné znepokojenie. „Pripadá mi šialené, ako dnes v politike stále baví niekoho ťahať na svetlo veci, ktoré sa odohrali pred desiatkami rokov, a robiť z nich závery pre dnešnú dobu,“ nechápe slávny šéfkuchár a podotýka, že život ide predsa ďalej.

    Predovšetkým v plytvaní sú podľa Pohlreicha Česi naozaj dobrí. „Možno som paranoidný, ale zrazu sa tu ozývajú názory, ktoré som počúval pred viac ako tridsiatimi rokmi. Div nie centrálne plánovanie. Div nie byty pre každého,“ pokračuje.

    Podľa svojich slov chápe, že ľudia chcú počuť, že im to niekto sľúbi, ale ďalej už nevidia. „Mňa štve, že si však neuvedomia, že im to vo finále žiadny z tých mesiášov nesplní a vykašle sa na nich,“ odhalil svoj pohľad na vec.

    Keď vidí napríklad projekt spoločného európskeho myslenia, tak je mu vraj z toho doslova nanič. „Keď tu niekto máva tým, že je proeurópsky, čo je to za tému? Veď sme v Európe. Európska únia ako princíp bol skvelý nápad. Otvorený priestor. Voľný pohyb tovaru a ľudí,“ pripomenul Pohlreich.

    To, do čoho to dnes zmutovalo, je pre šéfkuchára úplne nepochopiteľná vec. „Keby niekto vyčíslil, koľko celý ten cirkus stojí peňazí. To sa azda všetci pomiatli na rozume. Všetky tie dotácie. Nariaďovanie, čo je a nie je správne. To ostentatívne konanie dobra, ktoré sa všade objavuje, to už je na mňa príliš,“ klope si na čelo.

    Myslí si, že rozumná pravicová politika sa dá robiť bez toho, aby to znamenalo, že by sa po uliciach museli hneď váľať žobráci a opilci. Lenže tridsaťroční vraj dnes veria, že pravicová politika vedie k tomu, že ulice budú plné zúfalcov, a hľadajú a niektoré skupiny dokonca aj ponúkajú „bezbolestné“ riešenia.

    Predovšetkým pre mladých ľudí, ktorí majú chuť niečo robiť, je podľa jeho slov veľká škoda, akým smerom spoločnosť mieri. „Vezmite si, koľko ľudí študuje zadarmo rôzne spoločenské odbory. To je šialené. Prečo to tí ľudia študujú? Prečo sa tu odohráva taká degenerácia vzdelania? Prečo by mal kuchár mať maturitu? Načo mu to je? Vychovávajú sa tu ľudia do profesií, ktoré nikto nepotrebuje,“ všíma si.

    V spoločnosti mu dnes najviac chýba staré, poctivé remeslo. „Raz sa tomu všetci budeme diviť, že nám nemá kto opraviť odpad a urobiť stôl,“ dodáva.

    „A ešte sa tu vytvára falošný dojem elít. Že niekto, kto vyštudoval tie podivné spoločenské odbory, je viac ako ten, kto dobre robí kvalitné remeslo. To už sme tu raz mali,“ zdôraznil Pohlreich s tým, že to sa v normálnej spoločnosti nesmie stať.

    Pôvodný text nájdete na webe Echo24.cz.

    autor: nab

    - Reklama -