Poďte do Rakúska, dostanete dávky. Netýka sa to len Afričanov

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    Ako denník píše, na základe tvrdenia ministerstva práce a sociálnych vecí poberalo v Rakúsku sociálne dávky iba 116 občanov členských štátov Európskej únie. V skutočnosti je však toto číslo niekoľkonásobne vyššie. „Len v samotnej Viedni poberalo v minulom roku sociálne dávky 12 265 občanov EÚ. Konkrétne ide najmä o občanov Bulharska, Rumunska a Maďarska, ktorí mesačne poberali 837,76 eura,“ píše denník s odkazom na svoj článok z minulého leta.

    V hlavnom meste Rakúska „doja“ daňových poplatníkov predovšetkým Poliaci (2 719), Rumuni (2 630), Bulhari (1 719) a Slováci (1 377). Avšak sociálne dávky prekvapivo poberá aj približne tisíc Nemcov, ďalej o niečo menší počet Maďarov a Chorvátov. Podľa zistení rakúskeho denníka je znepokojivý najmä trend ostatných rokov. „Počet poberateľov minimálneho príjmu z krajín Európskej únie v rokoch 2010 až 2015 vzrástol o 191 %.“

    Nárast je najzreteľnejší u Bulharov (569 %), Maďarov (278 %) a Rumunov (272 %). Podobný trend panuje aj u migrantov z Afriky a krajín Blízkeho východu: Afganci (312 %), Somálčania (236 %). „Oproti tomu nárast finančnej pomoci u príjemcov s rakúskym pasom je 32 %. Z celkového počtu príjemcov za rok 2016 tvoria Rakúšania približne polovicu. Najväčší počet podľa národnosti potom tvoria Sýrčania (12 602) a ďalej Turci (8 058),“ uvádza Kronen Zeitung.

    Kronen Zeitung sa priebežne zaoberá chaotickou situáciou štedrého sociálneho systému vo Viedni od leta minulého roka. Tento rok vo februári sa redakcii denníka podarilo získať svedectvo jedného z úradníkov. Ten okrem iného uviedol, že niektorí migranti z krajín Afriky a Blízkeho východu poberajú mesačne na sociálnych dávkach také sumy, o akých sa nesníva ani rakúskym zverolekárom, zamestnancom aerolínií či ďalších odborných profesií.

    „Jeden z migrantov tak na svojich päť detí a manželku mesačne poberal 3 300 eur. Ďalší dokonca dostával každý mesiac vďaka svojim jedenástim deťom 5 200 eur,“ citoval denník nemenovaného úradníka. Audítorská správa takisto odhalila, že za štyri roky sa zvýšili náklady na štedrý sociálny systém vo Viedni zo 626 miliónov eur na neuveriteľných 1,6 miliardy eur. Navyše sa ukázalo, že u tisícov príjemcov nie je známe ich občianstvo a mnohí z nich sa vôbec nezdržiavali vo Viedni.

    - Reklama -