Podrobnosti o terore v Jakarte. Niektorí ukazujú na ISIS, ale môže to byť úplne inak

    0
    Indonézska polícia v Jakarte. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Dnes dopoludnia zaútočila v centre Jakarty skupina ozbrojencov granátmi a strelnými zbraňami. Celkovo došlo k siedmim explóziám, z ktorých za dve mohli údajne samovražední atentátnici. Počas ich útokov zahynuli dvaja ďalší ľudia.

    Situácia je pod kontrolou

    Podľa doterajších vyjadrení úradov je jedným z nich miestny policajt, ktorý zahynul pri výbuchu jedného zo samovražedných atentátnikov, a druhým mal byť údajne občan Holandska. To však holandské veľvyslanectvo nepotvrdilo.

    Všetko sa odohralo na jednej z najfrekventovanejších ulíc v hlavnom meste Indonézie, pred miestnym kinom, kde je okrem iného aj budova firmy Starbucks. Tá vo svojom oficiálnom vyjadrení uviedla, že počas útokov sa pri výbuchu zranil jeden zákazník.

    Policajná hovorkyňa uviedla, že situácia je už pod kontrolou. Výbuchy podľa polícíe nespôsobili bomby, ale granáty. Todd Elliot, odborník na terorizmus sídliaci v Jakarte, uviedol, že podľa jeho informácií nič nenasvedčuje tomu, že medzi útočníkmi boli samovražední atentátnici.

    Celý text si môžete prečítať v angličtine TU.

    Prezident Indonézie Joko Widodo sa následne v priamom televíznom prenose vyjadril k týmto nešťastným udalostiam, ktoré opísal ako „teroristické činy“. „Náš národ a náš ľud by sa nemal báť, nebudeme porazení týmito teroristickými činmi, dúfam, že verejnosť zostane pokojná,“  povedal Widodo. „Všetci smútime nad obeťami tohto incidentu a odsudzujeme tento čin, ktorý narušil naše bezpečie a mier, a rozšíril hrôzu medzi našimi ľuďmi.“

    Za útokmi podľa niektorých zdrojov stoja bojovníci Islamského štátu, organizácia však na seba za tento incident nevzala zodpovednosť. Podľa šéfa spravodajskej služby Sutiyosa však nič nenasvedčuje tomu, že by za tým skupina naozaj stála, dodal ale, že „toto rozhodne je terorizmus“.

    Jedna z prvých medzinárodných reakcií prišla z Austrálie, kde ministerka zahraničia Julie Bishopová v reakcii na otázky indonézskych úradov, či do útokov neboli zapletení Austrálčania, odsúdila v mene austrálskej vlády tieto útoky a ponúkla všetku podporu Indonézii. „Myšlienky, modlitby a pevná solidarita Austrálčanov sú s ľuďmi z Indonézie, ktorí sa stretávajú s teroristickými útokmi,“ napísal na Twitteri austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Útoky následne odsúdili a solidaritu s Indonéziou vyjadrili aj mnohé ďalšie krajiny.

    Autor: spa

    - Reklama -