Podpredsedovia Smeru nevylúčili, že chcú Kaliňákov odchod

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    “Smer-SD sa postaví zodpovedne k výzve koaličných partnerov. Dali nám čas do budúceho pondelka. Našou prioritou v týchto časoch musí byť zachovať stabilitu a pokoj v SR. Jediné riešenie pre Slovensko vidíme v zachovaní stability, nesmieme dopustiť rozvrat. Tento štát musí fungovať ďalej,” povedal na tlačovej konferencii v parlamente Pellegrini.

    Predseda Smeru-SD Robert Fico má podľa jeho slov plnú podporu vedenia strany a členskej základne. O ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi Pellegrini povedal, že má veľmi komplikovanú situáciu a čelí obrovskému tlaku. Pellegrini zdôraznil, že Kaliňák nie je zodpovedný za vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. O Kaliňákovi a ďalšom postupe bude vedenie strany hovoriť priamo s ním a nechce to riešiť cez médiá. Kedy rozhodne, čo s Kaliňákom a aký bude ďalší postup v koalícii, Pellegrini nepovedal.

    Rozhodnutie by malo padnúť dovtedy, kým zasadne Republiková rada Mosta-Híd, ktorá je naplánovaná na 12. marca. O požiadavkách partnerov chcú v Smere-SD zodpovedne rokovať v záujme zachovania stability. Pellegrini zároveň uviedol, že nikdy nepodporí konštrukciu, pri ktorej by vláda po prípadnom odchode Mosta-Híd dovládla s podporou ĽSNS. K predčasným voľbám povedal, že ak by mala vládnuť po nich súčasná opozícia, tak “pán Boh nás ochraňuj pred predčasnými voľbami”.

    Vedenie Smeru-SD zároveň vyzvalo predstaviteľov všetkých politických strán, aby prestali atakovať políciu a nechali ju pracovať na vyšetrení vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Opozícia podľa nich “hnusne zneužíva” dvojnásobnú vraždu, politizuje, klame a pokúša sa o prevrat. “Vyzývame všetkých predstaviteľov politických strán, že ak chcú bojovať, nech si to rozdajú s nami, s politikmi, ale nech nechajú na pokoji políciu. Nechajte políciu konať, nedehonestujte prácu slovenských policajtov,” apeloval Pellegrini. 

    Predseda klubu a podpredseda NR SR Martin Glváč oznámil, že Smer-SD prostredníctvom parlamentného brannobezpečnostného výboru vyzve prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, “aby podal presnú správu a saldo bilancie všetkých firiem zo skupín, o ktorých sa hovorí na východnom Slovensku za roky 2010 až 2017”. “Aby sme dostali presnú informáciu, o aké finančné prostriedky tam išlo a či hovoríme o mafii alebo nie, a kto ju najviac podporoval,” povedal Glváč.

    Strana chce tiež vyzvať Generálnu prokuratúru SR, aby konala v prípade vyhrážok aktivistu Martina Daňa voči podpredsedníčke parlamentu Lucii Ďuriš Nicholsonovej (SaS) a tiež v prípade vyhrážania sa lídra OĽaNO Igora Matoviča tomu istému aktivistovi.

    Pellegrini v súvislosti s vraždou a súčasnou vládnou krízou zdôraznil, že pre všetkých by malo byť prioritou vyšetriť vraždu novinára a jeho partnerky. Žiada zároveň, aby sa vopred nevynášali súdy. Slovensko podľa neho “nikdy nebolo a nesmie byť krajinou, kde sa spory s novinármi majú riešiť strelnou zbraňou”.

    - Reklama -