Podporíme návrh Smeru, ale niečo za to chceme, odkazujú národniari

    0
    Minulosť. Dnes si už Danko s Hrnkom nešepkajú. (Foto: TASR)

    Minimálna mzda

    Predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák v stredu vyhlásil, že SNS nemá najmenší problém, aby bola minimálna mzda stanovená vo výške 60 % priemernej mzdy.

    Národniari však zdôrazňujú aj systémové riešenie stanovenia minimálnych dôchodkov. Systém minimálneho dôchodku sa podľa nich musí nanovo nastaviť tak, aby bol naviazaný na výšku priemerného zárobku v národnom hospodárstve stanoveným percentom.

    Minimálny dôchodok

    “Naším návrhom bolo, aby sme na Koaličnej rade s našimi koaličnými partnermi prebrali zvýšenie a rovnako systémové nastavenie minimálneho dôchodku, aby sa pohyboval v rozpätí 30 – 35 % z výšky priemernej mzdy,” priblížil Bernaťák s tým, že dôchodcovia si zaslúžia dôstojný život, pretože vytvárali hodnoty, z ktorých v súčasnosti mladá generácia žije.

    Minimálne dôchodky ako aj návrh Smeru-SD na stanovenie minimálnej mzdy sa mali podľa Bernaťáka prerokovať na Koaličnej rade začiatkom septembra. Minimálny dôchodok tak chceli prebrať najskôr s koaličnými partnermi. Keďže však Smer-SD už svoj návrh podáva, aj SNS zvažuje, či do piatku (23. 8.) predostrie návrh zákona o minimálnych dôchodkoch do podateľne.

    “V prípade, ak sa to nebude stíhať, tak by sme to dali na ďalšiu najbližšiu schôdzu Národnej rady SR,” podotkol Bernaťák s tým, že národniari budú trvať na tom, aby boli minimálne dôchodky systémovo nastavené a jednoznačne zvýšené.

    Koaličná strana Smer-SD predloží do parlamentu návrh na automatické zvyšovanie minimálnej mzdy na úroveň 60 % z priemernej mzdy.

    Zákon by mal platiť od januára budúceho roka a po prvý raz by sa mohol tento mechanizmus využiť na výpočet minimálnej mzdy pre rok 2021. Návrh zákona počíta aj s vyjednávaním medzi sociálnymi partnermi.

    Informoval o tom v stredu predseda Smeru-SD Robert Fico.

    - Reklama -