Podporí Hlina prezidenta Kisku? Rád som prijal jeho pozvanie. Zatiaľ nemám pocit, že by som vedel rozlúsknuť, ako to je s jeho kauzou, hovorí šéf KDH

    0
    Alojz Hlina a Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Minulý mesiac napísal predseda KDH Alojz Hlina prezidentovi Andrejovi Kiskovi otvorený list. Dôvodom bolo stretnutie prezidenta so zástupcami Iniciatívy Inakosť. Kiska by mal byť podľa Hlinu opatrný pri otváraní tém, ktoré polarizujú a sú schopné vyvolať nenávisť.

    Ak má byť podľa Hlinu prijatie zástupcov LGBTI komunity uctením si ľudských práv, ako to naznačil prezident, líder kresťanských demokratov pripomína, že štát má povinnosť chrániť ľudské práva každého svojho občana. „Aj toho, ktorý sa ešte vzhľadom na svoj vek nevie sám rozhodnúť, či chce žiť v spoločnej domácnosti s ľuďmi, ktorí ani teoreticky nemôžu byť jeho rodičmi,“ uviedol Hlina.

    Zdôraznil, že ak chce niekto otvárať ťažké témy spolužitia, musí korektne občanom povedať, že chce meniť ústavu, ktorá ,jasne hovorí, čo je manželstvo'. Hlina v tejto súvislosti upozornil, že meniť zákon zákonov nemožno ľahkovážnym otváraním tém. „Preto vyzývam na opatrnosť pri otváraní týchto otázok. Prosím o pochopenie pre tých, ktorí žijú svoj život vo funkčných stereotypoch, ako je manželstvo, ako je rodina,“ zdôraznil predseda KDH.

    „Muž musí bozkávať ženu a žena muža, ak chcú dieťa. Ak muž nechce bozkávať ženu a žena nechce bozkávať muža, tak sú im zverené iné úlohy. Hudba génia Čajkovského, obrazy génia Caravaggia sú výtvorom ľudí, ktorým boli zverené iné úlohy, ako vychovávať deti v rodine,“ dodal Hlina v otvorenom liste hlave štátu. Viac sme o tom písali TU.

    Niektoré veci zo stretnutia majú čas na svoje zverejnenie, tvrdí Hlina

    Predseda KDH Alojz Hlina sa po otvorenom liste dočkal v utorok aj osobného stretnutia s prezidentom Kiskom. Pochválil sa s tým na sociálnej sieti Facebook. O čom konkrétne s prezidentom rozprávali, však príliš konkretizovať nechcel. Parlamentné listy v tejto súvislosti oslovili aj samotného predsedu KDH.

    Kto inicioval vaše stretnutie s pánom prezidentom a čoho sa to týkalo?

    Stretnutie inicioval pán prezident. Zúčastnil som sa ho na jeho pozvanie, ktoré som rád prijal. Musel som si navyše upraviť program, pretože som mal byť prítomný na sneme v Michalovciach, ale termín u prezidenta sa neprekladá. Stretnutie sa týkalo aktuálnych politických otázok a aj niečoho, čo má ešte chvíľu čas povedať verejnosti.

    Zaujímal sa prezident Kiska aj o budúcnosť a smerovanie KDH?

    Hovorili sme o aktuálnych otázkach. Nechcem to príliš konkretizovať. Niektoré veci majú čas na svoje zverejnenie.

    Rozprávali ste sa aj o budúcich prezidentských voľbách, či koho by KDH poprípade podporilo?

    KDH je strana, ktorá má určité mechanizmy aj v prípade toho, komu bude smerovať naša prípadná podpora v otázke kandidáta na prezidenta. V tejto chvíli to však nechcem komentovať.

    Vy osobne by ste Andreja Kisku podporili v opätovnej kandidatúre za prezidenta alebo uvažujete o vlastnom kandidátovi?

    Závisí to aj od toho, či sa pán Kiska rozhodne kandidovať. O postupe v prezidentských voľbách sa však intenzívne vo vnútri strany rozprávame a teraz sa o tom začneme rozprávať ešte intenzívnejšie.

    Veľa sa tu diskutovalo aj o údajnej daňovej kauze prezidenta. Vám tieto podozrenia neprekážajú?

    Robím terénnu politickú prácu. O tejto kauze viem iba sprostredkovane z dostupných zdrojov, ktoré tu sú. Zatiaľ však nemám pocit, že by som vedel rozlúsknuť, ako to je alebo nie je.

    - Reklama -