Podpisy už odovzdalo nové maďarské hnutie. Má byť súčasťou koalície proti Mostu

    0
    Na snímke zľava predseda strany Most-Híd Béla Bugár a nový podpredseda strany Most-Híd Attila Agócs počas tlačovej konferencie po sneme strany Most-Híd v Bratislave 14. septembra 2019. (Autor: TASR)

    Ide o subjekty Naše Voľby, Slovenský Občiansky Kongres, Cieľ, Slovenská pirátska strana, Švajčiarsky politický systém, Pirátska strana či Praotec.

    O registráciu v septembri požiadala vznikajúca strana exministra zdravotníctva a vnútra Tomáša Druckera Dobrá voľba či strana Máme toho dosť!, ktorá vznikla z iniciatívy nespokojných farmárov.

    Vyzerá to na protibugárovskú koalíciu

    Potrebné podpisy už odovzdalo aj nové maďarské hnutie Összefogás-Spolupatričnosť, ktoré začiatkom septembra spomínal bývalý europoslanec a politik Bugárovho Mosta József Nagy.

    O novom hnutí povedal, že je mu “sympatické, lebo nikoho nevylučuje zo spolupráce.” Stalo sa tak v súvislosti s Nagyovým vyhlásením, že v budúcoročných parlamentných voľbách už nebude kandidovať za Most-Híd.

    V závere septembra zase zarezonovala informácia, že mimoparlamentné strany Maďarské fórum (MF), SMK a práve vznikajúce hnutie Spolupatričnosť chcú ísť do budúcoročných volieb do Národnej rady (NR) SR na spoločnej kandidačnej listine.

    Predseda MF Zsolt Simon, ako aj tlačový tajomník SMK Róbert Králik vtedy potvrdili, že strany už rokujú o technickej podobe kandidátky. V tejto súvislosti platí, že vzniká dohoda strán, ktoré sa s Bugárom nedohodli.

    A tak je pravdepodobné, že na obzore máme politcký projekt, ktorý chce vyprázdniť voličskú základňu Mosta.

    Napokon, svojim nie práve najpozitívnejším vnímaním bugárovcov sa totiž dlhodobo netají bývalý podpredseda Mostu Simon. “Tam, kde je Béla Bugár, tam my nebudeme,” odkázal Simon v čase, keď Most rokoval o možnej spolupráci s SMK.

    Most čelí aj kritike svojho doteraz jediného a už bývalého europslanca Nagya.

    Ten zamietnutie koalície medzi Mostom-Híd a SMK totiž považuje za ďalšiu osudnú chybu bugárovcov.

    Nagy zároveň uviedol, že nedohoda Mosta-Híd a SMK otvorila priestor pre vznik integračného maďarského hnutia, pričom mal na mysli práve Spolupatričnosť.

    Nielen Maďari chcú do vysokej politiky

    Okrem už spomínaných subjektov pred časom ohlásilo zber podpisov aj ďalších viac ako desať strán.

    Na Slovensku je zaregistrovaných viac ako 150 politických strán a hnutí. Od januára sú účinné nové pravidlá pre politické strany, ministerstvo vnútra na ne upozorňuje na svojej webstránke.

    Zákon okrem iného určil stranám limity na počet členov, má zabrániť kupovaniu strán a upravuje nakladanie s finančnými darmi.

    Novinkou je aj to, že názov politickej strany alebo jej skratka nesmú obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom, členom štatutárneho orgánu alebo členom prípravného výboru strany.

    Autor: TASR/Redakcia

    - Reklama -