Podozrivé paktovanie so štátnymi zákazkami. Alebo keď sa z „Počiatkovej firmy“ stáva verejné tajomstvo a hotová legenda

    0
    Ján Počiatek (Autor: SITA)

    Spoločnosť Anext vznikla v roku 2009 a spočiatku sa zameriavala na reklamu, marketing, prenájom nehnuteľností či sprostredkovateľskú činnosť. V roku 2011 si svoje portfólio rozšírila aj o ďalšie služby, ktoré sa v prvom rade týkali hlavne IT priemyslu.

    Za Fica s rukou hore

    Anext sa podľa všetkého vedel v „biznise obracať“ už počas Ficovej prvej vlády, keď participoval ako subdodávateľ na štátnych zákazkách približne za 250 miliónov eur. O začiatkoch a prvých „kšeftoch“ hovoril aj týždenník Trend. Medzi zákazky Anextu patril napríklad aj projekt ministerstva financií, ktoré vtedy riadil Ján Počiatek (Smer). Projekt údajne stál až 140 miliónov eur. Zaujímavým faktom zostáva, že v tom čase spoločnosť Anext ešte v portfóliu nemala zahrnuté IT služby.

    Anext od štátnych zákaziek neupustil ani počas druhej Ficovej vlády a do týchto „kšeftov“ sa pustil doslova po hlave. Podľa Aktuality.sk dostal od roku 2013 zákazky za približne 35 miliónov eur. Zatiaľ najlukratívnejší projekt s najväčšou sumou získala firma spolu s firmou Microcomp a bol to kontrakt od štatistického úradu. Konkrétne išlo o tvorbu registra právnických osôb. Anext si „zarobil“ aj vďaka ministerstvu školstva, ktorému vtedy šéfoval Dušan Čaplovič.

    V Centre vedecko-technických informácií mali vybudovať infraštruktúru pre zálohovanú prenosovú sieť. Anext si z tejto zákazky odniesol 9,6 milióna eur. Tu sa dostávame aj k spomínanému spojivu medzi spoločnosťou a ministrom dopravy Počiatkom. Od Železničnej spoločnosti Slovensko získali kontrakt na dodávku a montáž systému kontroly čerpania, distribúcie a spotreby nafty za 8,3 milióna eur.

    Nulový konflikt záujmov?

    Generálnym riaditeľom spoločnosti je Jozef Chamraz, ktorý vlastní 34 percent akcií. Chamraz sa pre týždenník Trend vyjadril aj na adresu Počiatka a jeho údajného prepojenia s Anextom. „Nerozumiem, kto a za akým účelom tieto diskreditačné správy šíri,“ hovorí. Hlavnou akcionárkou firmy je Katarína Hajduová, ktorá má takmer dvakrát toľko akcií ako Chamraz, až 66 percent.

    Spojivom medzi Anextom a Počiatkom nie je „niečo“, ale „niekto“. Touto osobou je súčasný firemný účtovník Branislav Kušík, ktorý podľa všetkého má s ministrom dopravy toho naozaj veľa spoločného. Podľa Aktuality.sk robil Kušík účtovníctvo aj firme FoRest, ktorú vlastní Počiatek spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

    Začiatkom druhej Ficovej vlády sa stal Kušík členom viacerých dozorných rád štátnych firiem, ktoré spadajú pod Počiatkovo ministerstvo dopravy. Patrí sem Národná diaľničná spoločnosť, letiská v Bratislave a Poprade a Slovenská pošta. Zaujímavou indíciou, ktorá nasvedčuje, že Počiatek má s Anextom „priateľské vzťahy“, je fakt, že táto spoločnosť od Slovenskej pošty získala dve zákazky. Prvý kontrakt hovorí o sume 69-tisíc eur a v druhom prípade ide o rámcovú zmluvu v hodnote 360-tisíc eur. Portál Aktuality.sk tvrdí, že Kušík v tejto zhode náhod nevidí konflikt záujmov.

    Branislav Kušík v minulosti pre denník Plus 1 deň prezradil aké „puto“ ho s Počiatkom spája: „Poznáme sa spred mnohých rokov ešte z jednej firmy pracovne, dnes máme aj priateľský vzťah.“ Počiatek pre Aktuality.sk podčiarkol, že sa s Kušíkom zoznámili ešte počas vojenskej služby, ale nikdy spolu nepodnikali.

    „Penťácka“ minulosť

    Branislav Kušík sa údajne poznal aj s dvoma aktérmi kauzy Gorila, so Zoltánom Vargom a Jirkom Malchárkom, s ktorými pôsobil v Malcharek Racing. Varga bol údajný vlastník „konšpiračného bytu“, ktorý odpočúvala SIS, a tiež spolupracovníkom Penty. Malchárek bol počas druhej Dzurindovej vlády ministrom hospodárstva.

    Portál Aktuality.sk taktiež zistil, že Anext spolupracoval so spoločnosťou Mediaworx, ktorá patrí Pente. Malo ísť o projekt eHealth za 33 miliónov eur. Keďže Anext nemal skúsenosti s oblasťou zdravotníctva, IT služby si objednal vo firme Mediaworx. Túto spoločnosť ešte k tomu riadi Igor Koval, syn Juraja Kovala, ktorý šéfoval Medical Group, známej z kauzy CT. Projekt eHealth mal byť už dávno hotový (v roku 2013), no ešte sa tak nestalo. Predpokladaný dátum ukončenia je stanovený na rok 2017.

    - Reklama -