Podozrenie z korupcie: V Brémach dostalo neoprávnene azyl okolo dvetisíc migrantov

    0
    Brémy, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Ako v piatok potvrdila hovorkyňa brémskej prokuratúry, pre podozrenie z viacerých trestných činov vrátane korupcie a zneužitia azylového konania spáchaného skupinou prebieha vyšetrovanie nielen spomínanej ženy, ale aj troch advokátov.

    Potvrdili sa tak pôvodné informácie Severonemeckého rozhlasu (NDR), Brémskeho rozhlasu a mienkotvorného denníka Süddeutsche Zeitung.

    Podľa nich suspendovaná šéfka pobočky v Brémach pozitívne rozhodla o asi 2000 žiadostiach o azyl, aj keď pre to neboli dané predpoklady, a to v období rokov 2013-2017. Spolupracovala pri tom s trojicou advokátov z Brém, Oldenburgu a Hildesheimu, ktorí jej zrejme systematicky ponúkali nových žiadateľov.

    Z oficiálne nepotvrdených mediálnych informácií vyplýva, že iba 98 žiadostí o azyl podaných v Brémach patrilo skutočne do kompetencie tamojšej pobočky. Zostávajúci žiadatelia boli podľa poznatkov vyšetrovateľov zo spolkových krajín Dolné Sasko a Severné Porýnie-Vestfálsko, pričom sa po pozitívnom vybavení žiadostí opäť vrátili do týchto regiónov. Väčšina z nich patrila do jezidskej komunity zo Sýrie, uviedol Stredonemecký rozhlas (MDR) a tlačová agentúra DPA.

    Vyšetrovanie, ktoré prebieha už niekoľko mesiacov, sa v stredu a vo štvrtok rozšírilo aj o domové prehliadky ôsmich objektov v Brémach a Dolnom Sasku vrátane kancelárskych priestorov.

    Zatiaľ sa nepotvrdilo, že migranti za služby platili peniazmi, odvolaná šéfka pobočky však dostávala napríklad pozvania do reštaurácií.

    - Reklama -