Podozrenia z členstva v extrémistickej organizácii? Poliaci nevpustili na svoje územie ruských členov Nočných vlkov

    0
    Noční vlci prešli cez Václavské námestie v Prahe (Autor: Hans Štembera)

    Agentúra spresnila, že ruskí motorkári sú hlavnými organizátormi i účastníkmi jazdy, ktorej cieľom má byť 9. mája Berlín. Na území Poľska bolo naplánovaných niekoľko podujatí na počesť príslušníkov Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní tejto krajiny.

    Predstaviteľ Nočných vlkov Jevgenij Strogov dnes pre TASS uviedol, že na spomienkových aktoch v Poľsku sa tak zúčastnili len predstavitelia európskych pobočiek motorkárskeho klubu, vrátane motorkárov z Bieloruska.

    Strogov dodal, že “skupinu ruských motorkárov (do Poľska) nepustili na základe podozrenia z členstva v extrémistickej organizácii”. 

    V súvislosti s tým sa skupina členov Nočných vlkov z Macedónska v utorok vydá na jazdu do Poľska, aby takto vyjadrili podporu svojim ruským kolegom. 

    Trasa motorkárskej jazdy Cesty víťazstva – na Berlín vedie cez Smolensk, Minsk, Varšavu, Bratislavu a Drážďany. Cieľom a dejiskom ťažiskových spomienkových podujatí bude 9. mája nemecká metropola Berlín.

    Agentúra TASS informovala, že počas uplynulého víkendu už Noční vlci položili vence k pamätníkom sovietskych vojakov na Dukle a vo Svidníku na východe SR. Na kladení vencov boli prítomní aj motorkári zo SR, ČR a Poľska. 

    Predstaviteľ veľvyslanectva Ruskej federácie v SR Nikolaj Levšunov podľa TASS uviedol, že slovenská etapa motorkárskej jazdy sa začala v sobotu a je najdlhšia. Jej aktéri sa z východu SR mali presunúť do Poľska. Do SR sa opäť vrátia 3. mája, keď sa uskutoční kladenie vencov v mestách Banská Bystrica a Zvolen. O deň neskôr – 4. mája – si uctia pamiatku padlých sovietskych vojakov na bratislavskom Slavíne. Zo SR sa 4. mája vydajú do ČR.

    - Reklama -