Podľa belgických astrofyzikov klamú o zostrelení stíhačky Turci aj Rusi, prečítajte si, čo je za tým

    0
    Turecko zostrelilo ruské lietadlo Su-24 (Autor: SITA)
    Dvaja vedci, Tom van Doorslaere a Giovanni Lapenta, z belgickej Katolíckej univerzity v meste Leuven sú podľa článku z univerzitného blogu presvedčení, že pri oboch verziách zostrelenia ruskej stíhačky sa objavujú vážne trhliny v argumentoch. 
     
    Pre vysvetlenie svojich tvrdení využila dvojica vedcov poznatky z Newtonovej mechaniky, pomocou ktorých analyzovala verejne dostupné informácie o havárii. Turci tvrdia, že varovali posádku ruskej stíhačky typu Su-24 desaťkrát počas piatich minút, ale druhá strana údajne na volania tureckej armády nereagovala, a preto dalo velenie príkaz na zostrelenie stroja. Podľa tureckých úradov bol však ruský stroj v tureckom vzdušnom priestore iba 17 sekúnd. Na tvrdenia vedcov z Beglicka sa odvoláva aj portál Aktuality

    Trocha matematiky 

    Zo záznamu ruskej agentúry RT, ktorý sa objavil aj na portáli YouTube vyplýva, že po zásahu raketou, trvalo približne 30 sekúnd, kým stroj dopadol na zem. Belgickí vedci vypočítali, že lietadlo letelo vo výške najmenej 4 500 metrov. Turci tvrdia, že to bolo vo výške 5 800 metrov. Z mapy belgickí odborníci odčítali aj to, ako rýchlo lietadlo letelo, keď ho zostrelili. Spadlo 8 kilometrov od miesta zásahu, a keďže padalo 30 sekúnd, odhadli jeho rýchlosť na 960 kilometrov za hodinu.
     
    VIDEO Zostrelenie ruskej stíhačky Su-24
     
    Stíhačka pri takejto rýchlosti preletela cez turecký vzdušný priestor vzdialenosť menšiu ako dva kilometre. Ak lietadlo letelo tak, ako naznačuje mapa, potom bol ruský stroj v tureckom vzdušnom priestore 7 a pol sekundy a nie 17 sekúnd, ako tvrdia Turci. Nesedí však údajne ani argument Rusov, ktorí tvrdia, že sa lietadlo snažilo tureckému vzdušnému priestoru vyhnúť.
     
    - Reklama -