Podľa Žitňanskej politické špičky roztáčajú nebezpečnú špirálu intolerancie

    0
    Lucia Žitňanská (Autor: TASR)

    Ministerka varovala, že Slovensko sa stáva krajinou menej tolerantnou voči rôznym druhom inakosti.

    „Či hovoríme o ľuďoch s inou sexuálnou orientáciou, či hovoríme o ľuďoch, ktorí sú príslušníkmi národnostných menšín, či už ide Rómov alebo migrantov osobne aj politicky vnímam toto ako veľmi vážny vývoj spoločnosti,“ povedala s tým, že takýto vývoj ukázala i štúdia Inštitútu pre verejné otázky Zaostrené na extrémizmus.

    Ako vedúca predstaviteľka rezortu, ktorý zastrešuje problematiku ľudských práv, Žitňanská skonštatovala, že v atmosfére rastúcej intolerancie nedokáže presadzovať opatrenia v tejto oblasti.

    „V atmosfére, keď rastie intolerancia, je to jednoducho nemožné, pretože pokiaľ politici kopírujú nálady spoločnosti, tak nie sú pripravení takého opatrenia podporovať,“ vysvetlila. Ministerka preto podľa jej slov vníma ako osobnú výzvu prispieť ku kultivovaniu spoločenského diskurzu. 

    „Sme v špirále a ja som pripravená byť aktívna a akokoľvek otvárať túto diskusiu na všetkých fórach, kde sa bude dať,“ prisľúbila ministerka. „Sama sebe som si dala za úlohu, že chcem byť ofenzívnejšia v otváraní diskusií v nejakej forme na túto tému,“ doplnila.

    Žitňanská nepovažuje za bezpečnú cestu, ktorú volia politici vrátane premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

    „Hovorím to pravidelne a nemám to problém povedať ani na Koaličnej rade. Myslím si, že to, že na toto máme iné názory, je pomerne zrejmé obom stranám. Každý politik volí svoju cestu. Ja ju považujem za nebezpečnú,“ zhodnotila aj na margo výroku Fica, ktorý v rozhlasovej relácii RTVS Sobotné dialógy vyhlásil, že „turisti chcú prísť k nám, kde nie sú výbuchy, kde nebudú na námestiach otravovaní moslimami“.

    „Ja mám obavu, že je to špirála, pretože nič dramatické sa na Slovensku počas posledného roku nedialo. Nemáme žiadnu negatívnu skúsenosť, a napriek tomu sa nálady zmenili a pravdepodobne sú ovplyvnené aj pôsobením politických špičiek, ktoré ovplyvňujú nálady a nálady zase ovplyvňujú pôsobenie politických špičiek v tejto oblasti,“ uviedla Žitňanská.

    „Na jednej strane niekto cielene využíva tieto nálady spoločnosti, ale vnímam, že možno je v tom aj kus alibizmu, že v záujme nepohnevania si niektorých skupín voličov aj politici, ktorí sa nenesú na tejto vlne, tieto témy radšej obchádzajú, aby si časť voličov nepohnevali,“ kritizovala.

    Ministerstvo chce pod vedením Žitňanskej vstupovať do návrhov, ktoré môžu mať vplyv na štandard dodržiavania ľudských práv a neprestane sa usilovať o zlepšenie v tých oblastiach, kde je štandard pre niektoré skupiny ľudí už teraz nízky.

    Ďalej sa tiež chce zameriavať na extrémizmus, sledovať a vyhodnocovať tie opatrenia, ktoré presadila v roku 2017 s cieľom účinnejšieho vyšetrovania a postihovania trestných činov extrémizmu a rasovo motivovaných trestných činov.

    - Reklama -