Podľa Švecovej by promptné riešenie káuz Štefana Harabina bolo na úkor kvality. Trestnoprávne kolégium dovolenkuje, na verdikt si budeme musieť počkať do septembra

    0
    Daniela Švecová, predsedníčka Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

    Promptné vybavenie, resp. riešenie káuz Štefana Harabina by bolo na úkor kvality ich vybavenia a navyše by to mohlo byť aj v priamom rozpore so zákonom, zdôraznila v stanovisku šéfka Najvyššieho súdu SR. V tejto súvislosti pripomenula, že podľa zákona ako predsedníčka NS SR nemôže zasahovať do rozhodovacej činnosti súdov a nemôže ani organizovať prácu v jednotlivých senátoch. „Nemôžem napríklad ani prikázať, aby senát vyhovel návrhu niektorého z účastníkov konania na odročenie pojednávania i keď v rámci konania má riešiť otázku zásadného právneho významu, ktorá bude predmetom rozhodovania kolégia,“ dodala.

    Mediálne zverejňovanie by bolo netaktické

    Švecová povedala, že predovšetkým v súčasnosti zisťuje skutočný stav veci, aby „bolo možné ustáliť existenciu disciplinárnej zodpovednosti Štefana Harabina“. To je možné len po zadovážení všetkých podkladov – spisov a príslušných stanovísk. Mediálne zverejňovanie konkrétnych činností v tomto smere by bolo podľa Švecovej prinajmenšom netaktické a mohlo by aj viesť k zmareniu rôznych sledovaných cieľov.

    Stanovisko kolégia sa dozvieme až v septembri

    Za dôležité považuje stanovisko trestnoprávneho kolégia. Keďže je dovolenkové obdobie, očakáva, že stanovisko bude mať najskôr v septembri. V septembrovom termíne pre čerpanie dovoleniek očakáva aj stanoviská relevantných inštitúcií. Do ich získania by akákoľvek moja odpoveď bola predčasná a aj nesprávna, konštatovala.


     

    - Reklama -