Podľa Porošenka boli prezidentské voľby v Rusku politickou fraškou

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko (Autor: SITA)

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil nedeľné voľby ruského prezidenta za “politickú frašku, ktorá nemá nič spoločné s voľbami v demokratickom chápaní”.

    Podľa Porošenka “tieto voľby (v Rusku) boli voľbou bez voľby, bez skutočnej politickej súťaže, bez slobody prejavu, bez rovnakých príležitostí”.

    Dodal, že legitimitu prezidentských volieb v Rusku i ich víťaza spochybňuje aj protiprávne hlasovanie o ruskom prezidentovi, ktoré sa v nedeľu konalo na Kryme. Ukrajina tento polostrov odvtedy, ako ho Rusko pred štyrmi rokmi anektovalo, označuje za svoje “dočasne okupované” územie. 

    Porošenko v tejto súvislosti zdôraznil, že jediné voľby, na ktorých sa môžu legitímne zúčastniť obyvatelia Krymu, sú voľby prezidenta Ukrajiny.

    Ocenil súčasne tých obyvateľov Krymu, ktorí odolali tlakom a nezúčastnili sa “na tejto fraške”, aj keď “sa im vyhrážali, nútili a lákali do tzv. volebných miestností na darčeky”. “Ich nemý protest jasne svedčil o tom, že Krym je Ukrajina,” dodal Porošenko. 

    Podľa neho výsledky volieb na Kryme, “zverejnené ruskou okupačnou mocou”, o účasti voličov a výsledkoch hlasovania v “tzv. prezidentských voľbách v Rusku, nezodpovedajú realite a sú sfalšované”. Vo svojom videopríhovore Porošenko vyslovil predpoklad, že Rusko bude výsledky prezidentských volieb na Kryme teraz využívať v “hybridnej informačnej vojne, ktorú vedie nielen proti Ukrajine, ale proti celému svetu”.
          

    - Reklama -