Podľa OĽaNO by mal vzrásť daňový bonus aj na staršie deti ako 6 rokov

    0
    Anna Verešová, poslankyňa NRSR (Autor: TASR)

    Podľa hnutia si vládna koalícia konečne všimla ťažkú finančnú situáciu zamestnaných rodičov s deťmi. Návrh Mosta-Híd na zdvojnásobenie daňového bonusu na deti do šiestich rokov je však nespravodlivý. “Zvýšenie a progres v daňovom bonuse som spolu s kolegyňou Erikou Jurinovou predkladala už pred dvomi rokmi. Naše návrhy však už trikrát koaliční poslanci odmietli. Teší ma, že sa však nimi predsa len inšpirovali a začali nad zvýšením daňového bonusu uvažovať,” uviedla v stanovisku pre médiá poslankyňa OĽaNO Anna Verešová.

    Hnutie preto v parlamente načrtne zrušenie navrhovanej vekovej hranice. “Samozrejme, aj tento návrh rodinám pomôže, ale iba tým s malými deťmi do šiestich rokov. Náklady na deti však výrazne stúpajú práve so začiatkom školskej dochádzky a v prípade stredoškolákov sú často až dvojnásobné v porovnaní s predškolákmi,” myslí si Verešová.

    Podporiť mladé rodiny by však mohol aj rastúci daňový bonus na druhé a ďalšie dieťa. Ten by podľa OĽaNO rodinám s pracujúcimi rodičmi znížil dane, a tým im finančne pomohol, pričom by tiež prispel k zlepšeniu hrozivej demografickej situácie Slovenska. Dvojnásobnú výšku daňového bonusu a zároveň aj jeho znásobenie pri raste počtu detí zaviedli v susedných krajinách a tiež vo viacerých krajinách Európskej únie. “V Poľsku sa napríklad za tretie dieťa rodičom znižuje daň o takmer 500 eur ročne, v Českej republike o takmer 1000 eur ročne, v Rakúsku od budúceho roka za každé dieťa o 1500 eur. Na Slovensku je to iba necelých 260 eur. Ak sa však Slovensku ekonomicky darí, majú to rodiny s deťmi pocítiť v prvom rade,” vysvetľuje Verešová.

    Rodiny si u nás podľa nej môžu dovoliť o jedno dieťa menej, ako by chceli, a priemerná plodnosť na jednu ženu sa pohybuje pod kritickou hranicou 1,5 dieťaťa. “Rastúci daňový bonus by znamenal dvojnásobnú daňovú úľavu na druhé dieťa a trojnásobnú na tretie a ďalšie dieťa. Na tretie dieťa by sa tak v budúcom roku dostal na zhruba 800 eur ročne, čo je stále menej ako v Česku. Rodiny by to však povzbudilo nebáť sa mať viac detí, pretože by sa na ich príchod viazali aj vyššie daňové úľavy pre zamestnaných rodičov,” dodala Verešová.

     

     

    - Reklama -