Podľa Maďariča vláda znížila nezamestnanosť, Matovič to popiera

    0
    Líder OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

    V relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Sobotné dialógy to dnes povedal Marek Maďarič zo strany Smer-SD, podpredseda strany a minister kultúry. Za úspechy vlády označil zníženie nezamestnanosti o štyri percentá, každoročný rast reálnych miezd, prakticky nulovú infláciu ako aj pokles cien základných komodít – potravín či energie. “Za posledné štyri roky nastalo v základných politikách na Slovensku výrazné zlepšenie,” povedal Maďarič. Za veľkú výzvu do budúcna považuje Smer-SD súčasnú imigračnú krízu, na ktorú musí EÚ aj Slovensko efektívne reagovať. Igor Matovič, predseda OĽaNO, považuje imigračnú krízu za dôležitú záležitosť, ktorou je nutné sa zaoberať, “no netreba ňou strašiť”. Zdôraznil, že na Slovensku nie je žiadna parlamentná strana, ktorá by súhlasila s povinnými kvótami na prijímanie utečencov. “Nemusíme ľudí strašiť, že ak by sa vláda vymenila, nová vláda bude mať ústretovejší prístup k násilnému prijímaniu utečencov. Táto hrozba tu nie je,” povedal.

    Témou týchto volieb by podľa Matoviča malo byť aj zúčtovanie toho, čo tu vláda stran Smer-SD za posledných osem rokov urobila. Spomenul napríklad údaje vlády o znížení nezamestnanosti o 100 000 ľudí, čo je ale podľa neho najmä dôsledkom zmeny štatistiky, keďže medzi zamestnaných sa už počítajú aj ľudia na aktivačných prácach. “Takýchto je 61-tisíc,” zdôraznil s tým, že ďalších 43-tisíc odišlo za prácou do zahraničia a na Slovensku ich už nevykazujú ako nezamestnaných. Za vlády Smeru podľa Matoviča zbohatla hŕstka ľudí blízkych vládnej strane o miliardy eur. “Vládna strana ničí životy našich detí,” konštatoval a dodal, že cieľom jeho kampane je “otvárať ľuďom oči”. Povedal, že Smer za posledných šesť rokov zvýšil dlh Slovenska o 20 miliárd eur a zároveň sa narodilo 350-tisíc detí, takže Smer dal každému tomuto dieťaťu do vienka dlh 66-tisíc eur.

    V súvislosti s hromadnými výpoveďami sestričiek a štrajkom učiteľov Maďarič zopakoval oficiálny postoj vlády, že v zdravotníctve a školstve sa platy valorizovali. Zdôraznil, že ani štrajk učiteľov, ani výpovede sestier nie sú celoslovenskou záležitosťou, ale skôr lokálnou. “Smer netvrdí, že netreba zvyšovať platy učiteľov, že si to nezaslúžia. Platy sa im už však zvyšovali,” povedal s tým, že učiteľom vláda po dohode s odbormi za posledné štyri roky zvýšila platy o 22 percent, čo je najviac spomedzi všetkých profesných skupín. Do školskej infraštruktúry išlo pol miliardy eur. Organizátori štrajku podľa ministra zlyhali a nejde im o platy, ale o politický cieľ znížiť preferencie strany Smer-SD.

    Matovič v prípade štrajku učiteľov zdôraznil, že okrem zvýšenia platov učitelia žiadajú najmä zvýšenie investícií do školstva. “Pýtajú viac pre naše deti do škôl,” vyhlásil s tým, že niektoré školy nemajú základné vybavenie, čo je neprijateľné. “Bojujú za naše deti,” zdôraznil. Fakt, že štrajkuje len asi 12 percent učiteľov vysvetlil tým, že učitelia sa podľa neho boja. “Vytvorili ste tu takú atmosféru, že ľudia sa opäť boja povedať svoj názor,” vyhlásil. Matovič tiež pripomenul poslednú kauzu predražených pomôcok pre Inštitút verejného vzdelávania, konkrétne sifón a splachovač za 626 eur, čo je viac ako 20-násobné predraženie. Podľa Maďariča by sa táto kauza mala prešetriť a ak sa zistí, že na ceny nikto nedohliadal, mala by padnúť hlava zodpovednej osoby. Pripustil, že politickú zodpovednosť by mohol niesť minister školstva Juraj Draxler, ktorý je však v úrade zatiaľ krátko. Podobné kauzy podľa Maďariča sprevádzajú každú slovenskú vládu. “Kauzy boli, sú a budú,” konštatoval.

    Do Sobotných dialógov pozvali aj predsedu strany Sieť Radoslava Procházku, ktorý však pozvanie odmietol a poslal stanovisko, podľa ktorého asi mesiac pred voľbami mala verejnoprávna inštitúcia uskutočniť duel lídrov dvoch najsilnejších politických subjektov, a to predsedu Smer-SD Roberta Fica a predsedu Siete. Procházka preto Fica vyzval, aby sa zúčastnil na ich priamej diskusii.

    - Reklama -