Podarí sa Druckerovi zbaviť nemocnice dlhov? Vidí to takto

    0
    Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Autor: SITA)

    “Od júna pracujeme s ministerstvom financií na koncepte oddlženia. Na jednej strane je to kvantifikácia toho, aké dlhy v sektore a za čo sa vytvorili, na druhej strane sa treba zaoberať návrhmi technickej realizácie,” povedal včera na stretnutí s novinármi Drucker. Podľa jeho slov sa posudzujú rôzne scenáre, či už oddlženie podobné Veriteľovi z minulosti, alebo priame úhrady cez zdravotné poisťovne.

    V prvej etape oddlžovania by nemocnice mohli dostať peniaze na dlhy staršie ako jeden rok, priblížil Drucker. Druhú by si však už museli zaslúžiť. “To je zásluhový spôsob odfinancovania dlhu na základe zrealizovaných konkrétnych rokov,” vysvetlil s tým, že s oddlžovaním musí byť spojená aj racionalizácia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, aby sa opäť nezadlžili.

    “Napriek tomu, že niektoré opatrenia z racionalizácie budú prinášať priebežne výsledok, nevieme zabezpečiť, že ak Univerzitná nemocnica Bratislava robí x-miliónov eur dlhy, že ich za jeden deň dokážeme zastaviť,” skonštatoval. Poukázal na to, že ak nemocnica minie vyše 80 percent príjmov na mzdy, treba sa pozrieť, či je počet jej kliník nevyhnutný, či ako možno zefektívniť chod oddelení a nákupy.

    Nemocnice sa v minulosti oddlžovali trikrát, prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur. Oddlžoval aj prvý kabinet Roberta Fica, nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré mali pôvodne vrátiť, dlh im však odpustili. Ďalšie oddlžovanie bolo v roku 2011 za vlády Ivety Radičovej. Nemocnice vtedy dostali na zmazanie dlhov vyše 300 miliónov eur. Oddlžovanie malo byť pôvodne spojené s transformáciou nemocníc na akciové spoločnosti.

    Záväzky po lehote splatnosti dosiahli v zdravotníctve ku koncu minulého roka takmer 550 miliónov eur. Najviac ich majú štátne nemocnice.

    - Reklama -