Pod zásterkou boja proti terorizmu a nenávisti zavádzajú cenzúru. Sloboda slova na internete minulosťou?

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Plány na koordinovanú celosvetovú cenzúru sociálnych sietí na internete predostrel tento týždeň izraelský minister pre verejnú bezpečnosť Gilad Erdan. Nejde však o to, že by sa Izraelčanom nepáčili nenávistné komentáre voči moslimom či prejavy ultrapravicových extrémistov. Cieľom „medzinárodnej koalície“, ktorej vytvorenie Tel Aviv navrhuje, má byť boj proti internetovej kritike Židovského štátu.

    Musia prebrať zodpovednosť

    Pred dvomi týždňami prišlo izraelské ministerstvo pre verejnú bezpečnosť s návrhom, podľa ktorého by sociálne siete ako Facebook či Twitter, ale aj videoportál YouTube museli prevziať väčšiu zodpovednosť za obsah zverejnený na ich portáloch. „Zarábajú milióny, ale tvrdia, že nie sú zodpovední za obsah a vraj iba poskytujú platformu. To im však iba tak neprejde. Plánujeme zastaviť nezodpovednosť a spravíme to ako súčasť medzinárodnej koalície, ktorá už má dosť tohto správania,“ uviedlo izraelské ministerstvo pre verejnú bezpečnosť v reakcii pre Times of Israel.

    Izrael nie je v myšlienke kontroly internetu ani zďaleka osamotený. Napríklad Francúzsko vlani nariadilo spoločnosti Google, ktorá prevádzkuje jeden z najpoužívanejších internetových vyhľadávačov na svete, aby začala aplikovať pravidlo Európskej únie známe ako „právo byť zabudnutý“ („right-to-be-forgotten“) na globálnej úrovni. Rozhodnutie súdu padlo v júni. Google a ďalší prevádzkovatelia vyhľadávacích internetových nástrojov podľa neho musia na vyžiadanie vymazať „neadekvátne, irelevantné alebo neaktuálne, či extrémne“ príspevky.

    Cenzúra na vyžiadanie

    Podľa plánu, ktorý predostrel Izrael, by mala vzniknúť globálna koalícia viacerých krajín s rovnakým záujmom kontrolovať obsah stránok na internete. Táto medzinárodná aliancia by „dohliadala na obsah a sledovala by aj miesta, z ktorých sa zdieľal a jej členovia by spolupracovali, aby prinútili internetové platformy odstrániť obsah na požiadanie ktorejkoľvek členskej krajiny“.

    Koniec slobody na internete

    Proti takémuto plánovanému opatreniu sa, pochopiteľne, postavili liberáli a obhajcovia slobody slova na internete, ktorí tvrdia, že izraelský návrh na vytvorenie medzinárodnej koalície na kontrolu internetu smeruje k cenzúre názorov na sieti. Objavujú sa dokonca názory, podľa ktorých sa Izrael takto snaží umlčať kritiku vlastnej politiky. „Pod zásterkou boja proti terorizmu sa môžu takto vytratiť izraelské zločiny na palestínskych územiach a správy o operáciách teroristov na Golanských výšinách môžu pod tlakom cenzúry prestať existovať,“ píše na svojich stránkach portál Al-Masdar News.

    Izraelské ministerstvo pre verejnú bezpečnosť však tvrdí, že jeho návrh na vybudovanie globálnej skupiny, ktorá by dohliadala na obsah sociálnych sietí a internetových vyhľadávačov, nemá nič spoločné s cenzúrou a je to vraj iba spôsob ako predísť šíreniu nenávisti a radikálnych myšlienok na internete. „Je to perfektný logický a spravodlivý projekt. Ak by sa hotel použil na stretnutie nenávistnej skupiny, požadovali by sme, aby hotel zrušil kontrakt a apelovali by sme aj na ďalšie hotely, nech sa vyvarujú ubytovania takýchto ľudí, aby sme predišli šíreniu nenávisti. Toto je presne to isté,“ tvrdí o návrhu na zavedenie globálnej kontroly internetového obsahu Izrael.

    Pôvodný zámer

    Židovský štát pôvodne vlani deklaroval, že chce vytvoriť medzinárodnú koalíciu na kontrolu internetu s cieľom obmedziť nenávistné komentáre Palestínčanov, ktoré sa na adresu Izraelčanov neustále objavujú na sociálnych sieťach. Spočiatku malo ísť len o odstraňovanie komentárov a materiálov, ktoré podnecujú násilie a nenávisť voči židom, ale podľa portálu Newobserveroline.com je už teraz jasné, že Izraelom navrhovaná „medzinárodná koalícia“ by mala oveľa väčší dosah na kontrolu webu.

    Ako príklad uviedli izraelské úrady ešte vlani prípad istého Palestínčana. Ten na sociálnej sieti úmyselne umiestnil mapu, na ktorej boli vyznačené miesta, kde je podľa neho najlepšie dobodať niekoho na smrť. Očividne išlo o odkaz na stále častejšie sa opakujúce útoky proti židom v Izraeli, pri ktorých je vražednou zbraňou nôž.

    Počet takýchto nenávistných materiálov, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach je však podľa odborníkov veľmi malý v porovnaní s množstvom informácií, čo sa denne dostávajú na internet. Sledovať takéto nenávistné materiály preto nie je také jednoduché a podľa portálu Newobserveronline.com sú už teraz funkčné dostatočné mechanizmy, ktoré zabraňujú prenikaniu nenávistného obsahu na internet.

    - Reklama -