Pod tlakom kritiky školy v Poľsku zrušili účasť v projekte na podporu LGBTQI

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Do projektu Rainbow Friday (Dúhový piatok) sa v piatok v Poľsku malo v pláne zapojiť viac ako 200 škôl. 

    Šlo o podujatie, ktorého cieľom bolo poukázať na prípady diskriminácie a šíriť tolerantný prístup k študentom patriacim ku komunite LGBTQI. Za projektom bola organizácia Kampaň proti homofóbii.

    Ministerka školstva v poľskej konzervatívnej vláde Anna Zalewska upozornila, že akcie podobné Dúhovému piatku sa v škole môžu konať len so súhlasom rodičov a musia byť v súlade s učebnými osnovami. Dodala, že o súhlas rodičov a príslušného školského úradu nepožiadala nijaká škola, preto spochybnila údaje organizátorov, že k akcii sa pridá 211 poľských škôl.

    Upozornila tiež, že všetci riaditelia škôl, ktorí umožnia konanie takýchto akcií, budú čeliť dôsledkom. Obrátila sa aj na rodičov, ktorých požiadala, aby takéto aktivity vedenia škôl, kam chodia ich deti, nahlasovali štátnym orgánom. 

    Podľa súkromnej televízie TVN niektoré školy zrušili svoju účasť na projekte po ostrej kritike zo strany vlády, cirkvi i časti verejnosti. Agentúra AP uviedla, že zatiaľ nie je jasné, koľko škôl zrušilo svoju účasť na projekte.

     

    - Reklama -