Pod Dankom sa možno zatrasie stolička. Ste feudálny pán parlamentu, odkazuje mu OľaNO

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Predseda Danko nie je schopný a nemá ani morálne právo viesť Národnú radu. Nie je predsedom všetkých poslancov, asi len seba. Má pocit, že je feudálny pán parlamentu,” vyhlásil Vašečka, ktorý sa pokúsi pre návrh na odvolanie Danka získať podporu kolegov v parlamente.

    “Treba dať najavo, že takýto pán nemôže riadiť Národnú radu. Jeho správanie je dehonestujúce a neférové,” zdôraznil Vašečka. Obáva sa, že po zmenách rokovacieho poriadku, ktorý má priniesť obmedzenia pre poslancov a posilnenie právomocí šéfa parlamentu, príde návrh, že koalícia nepotrebuje opozíciu a bude rozhodovať len dekrétmi.

    Danko sa podľa opozície dopustil prešľapov a porušení pravidiel pri prerušení a presúvaní schôdzí o odvolaní členov vlády, nerešpektoval tak podľa opozície jej práva. Opozícia pripomína aj pravdepodobné sfalšovanie Dankovho podpisu a kritizuje aj Dankove zmeny rokovacieho poriadku.

    Transparenty, letáky aj mobily by mali zmiznúť z rokovacej sály parlamentu. Poslanci zrejme dostanú časové limity na vystúpenie. Poverení klubom by mali mať 30 minút, ostatní 20. Vedenie parlamentu, ale aj členovia vlády, majú mať výnimku a právo hovoriť neobmedzene. Neposlušní poslanci majú dostávať niekoľkotisícové pokuty. Zmeny má zaviesť novela Rokovacieho poriadku Národnej rady SR z dielne koalície, ktorú poslanci 80 hlasmi posunuli do druhého čítania.

    Opozícia s navrhnutými zmenami nesúhlasí, žiadala návrh stiahnuť a pripraviť zmeny spoločne. Bojí sa zneužívania zákona proti opozícii, čo koalícia odmieta. Tá si od zmien sľubuje kultivovanejšie a efektívnejšie schôdze.

    “Opozícia má právo na podanie návrhu na odvolanie predsedu NR SR. Toto jej právo plne rešpektujem,” reagoval predseda parlamentu Danko.

    - Reklama -