Počiatek pod paľbou výčitiek. Zákony má chystať účelovo. Koho podľa kritikov pripraví o práva?

    0
    Budova Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (Autor: SITA)

    VIA IURIS poukazuje v pripomienkach na to, že ministerstvo v novele navrhuje, aby pri takzvaných strategických investíciách nebolo potrebné územné konanie. V novele je navyše zahrnutý aj nástroj, ktorý obmedzuje právomoci obcí pri ovplyvňovaní toho, aké stavby povolia vo svojom katastrálnom území. „Celú túto etapu povoľovania stavby navrhuje ministerstvo dopravy a výstavby vynechať a účelovo tak stanoviť, že záujem na výstavbe strategickej investície je absolútny a žiadny iný záujem v území nie je vôbec potrebné zohľadňovať, rovnako ako to, či umiestnením strategickej investície nedôjde k porušeniu práv dotknutých osôb,“ píše sa v pripomienke VIA IURIS.

    Ministerstvo dopravy navrhuje v novele zákona obmedzenie viacerých právomocí obcí pri rozhodovaní o výstavbe nových objektov. Združenie za spravodlivejšiu spoločnosť tvrdí, že „takéto obmedzovanie je v úplnom rozpore s princípom územnej samosprávy zakotvenom v ústave“. VIA IURIS tvrdí, že ak prejde novela zákona v nezmenenej podobe, nebudú mať obce dosah na to, čo sa deje v ich katastroch. „Ide napr. o výstavbu diaľnic, vodohospodárskych diel, banských diel, či už uvedených strategických investícií,“ píše v pripomienke VIA IURIS.

    Pripravovaný návrh novely podľa združenia „negatívne zasiahne aj do práv subjektov dotknutých výstavbou strategickej investície“. To znamená, že nielen obce, ale aj fyzické osoby by mohli mať problémy s uplatňovaním svojich práv pri budovaní strategických investícií. O tom, ktoré to sú, rozhoduje štát, a preto VIA IURIS tvrdí, že novela ministerstva dopravy nie je spravodlivá pre všetkých, a vyzýva ľudí, aby sa pripojili k petícii, ktorá by novelu zastavila. Do 11. septembra chcelo združenie vyzbierať najmenej 500 podpisov, aby malo právo rokovať o pripomienkach priamo s rezortom, ktorý ich pripravil. Tento krok vyšiel. Pod petíciu sa nazbieralo vyše 2 700 podpisov.

    Celý návrh novely aj pripomienku VIA IURIS si môžete prečítať TU

    - Reklama -