Počet vodičov, ktorí pod vplyvom drog zapríčinili nehodu, stúpa

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Na Slovensku polícia v minulom roku zaevidovala 13 873 dopravných nehôd, pri ktorých zomrelo 229 ľudí. ParlamentnéListy.sk zisťovali, za koľkými nehodami boli vlani drogy. Podľa štatistík Policajného prezídia počet nehôd vodičov motorových vozidiel pod vplyvom drog, podobne ako pri alkohole, stúpa.
     
    Kým v roku 2017 vodiči pod vplyvom drog zavinili 27 nehôd, vlani to bolo 35 vodičov – z nich štyria v Bratislavskom kraji,  po šesť v Trnavskom, Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Najmenej takýchto vodičov – dvoch – mali v Košickom a Trenčianskom kraji.
     
    V porovnaní s alkoholom ide o ´slabý odvar´. V minulom roku zaznamenali policajti 1 643 dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu. Je to o 58 dopravných nehôd zavinených alkoholom viac ako v roku 2017. 
     

    Tvrdé drogy

    Polícia ich zatiaľ preventívne u vodičov nezisťuje, stále chýbajú testre na prítomnosť omamných látok. Policajné prezídium nás pri otázke, kedy budú tieto testy u vodičov samozrejmosťou, odkázalo na ministerstvo vnútra.
     
    „V roku 2018 pri kontrole dodržiavania dopravných predpisov sme zistili návykové látky u 14 vodičov motorových vozidiel, jeden sa odmietol podrobiť vyšetreniu,“ odpovedala nám hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová na otázku, ako je to so štatistikou vodičov, ktorí nezapríčinili nehodou, ale mali pri sebe drogy. O aké drogy išlo, už nekonkretizovala, polícia takúto štatistiku nevedie. 
     
    Podľa všeobecnej Správy o stave a vývoji drogovej scény na území Slovenskej republiky v roku 2017 najobľúbenejšími drogami u nás sú marihuana a pervitín.
     
    - Reklama -