Počet slovenských vojakov chcú zvýšiť na 15-tisíc. Kto? A prečo?

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    “Obranu SDKÚ-DS chceme sústrediť najmä na obranu Slovenska v Európe,” pokračuje s tým, že v rámci modernizácie bezpečnosti musí isť Slovensko z jedného percenta výdavkov hrubého domáceho produktu na obranu postupne na dve percentá. “Strana chce zabezpečiť profesionálny výcvik členov ozbrojených síl. Ak nebudeme mať vycvičených profesionálnych vojakov, efekt zmodernizovanej techniky sa neprejaví a budeme ju skôr ničiť. Armádu máme veľmi podvýživenú. Finančne a aj personálne,” zhrnul Brozman.

    Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša je totálnym šokom, keď na 68. výročie komunistického prevratu postavia novú železnú oponu medzi Slovenskom a Rakúskom. “Horšia by bola už len opona medzi Slovenskom a Českom,” pripomína Frešo. “Nestaviame túto železnú oponu napríklad na schengenskej hranici na Ukrajine, tam nenájdete žiadny ostnatý drôt, nenájdete tam žiadne nácvičné opony,” pokračuje s tým, že nová opona sa nachádza práve na ceste do slobodného sveta, medzi najvyspelejšie ekonomiky. Podľa neho namiesto toho, aby sa slovenská vláda snažila hospodárskymi nástrojmi dobehnúť vyspelé krajiny ako Rakúsko, Nemecko alebo Veľkú Britániu, tak na hranici postaví ostnatý drôt a tvári sa, že to rieši utečeneckú krízu. “Bolo to neprimerané,” hovorí predseda SDKÚ-DS.

    Frešo dnes spomenul, že situácia na Ukrajine a aj inde vo svete ukazuje, že sloboda a demokracia nie sú zadarmo. “Ak Slováci chcú ďalej fungovať a obrániť aj svoju krajinu, musia sa podieľať na spoločnej obrane v rámci Severoatlantickej aliancie. Musia nie jedno, ale dve percentá dávať do svojej vlastnej obrany,” doplnil. Pavlovi Frešovi sa nepáči, že na Slovensku je najvyšší podiel policajtov na tisíc obyvateľov. “Je to jeden z najvyšších podielov v Európe, ak nie aj na svete,” tvrdí s tým, že zdroje by Slovensko malo nasmerovať nielen na policajtov a policajných úradníkov, ale do vojakov.

    - Reklama -