Počet obetí útokov v Ouagadougou stúpol na 30. S vyšetrovaním pomáha aj FBI

    0
    Samovražedné útoky v Iraku (ilustračná fotohrafia) (Autor: SITA)

    Podľa rozhlasovej stanice RFI pokračuje na mieste útokov vyšetrovanie, do ktorého sa okrem miestnych policajtov zapojili aj experti protiteroristickej sekcie parížskej prokuratúry.
    Od nedele vyšetrovatelia zadržali a vypočúvali približne 20 ľudí; časť z nich už medzičasom prepustili na slobodu.
    Vyšetrovatelia skúmajú aj záznam z bezpečnostnej kamery hotela Splendid. Záznam pomáhajú analyzovať experti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

    RFI vo svojom vysielaní informovala, že pokračuje aj proces identifikácie obetí. Totožnosť väčšiny z nich je podľa RFI už známa.
    Podľa doterajších zistení prišli páchatelia na miesto činu autom so šoférom prenajatým v Ouagadougou. Jeho šoféra zabili, pričom telo vyhodili po ceste k reštaurácii Le Cappuccino.

    Predpokladá sa, že táto reštaurácia bola hlavným terčom útočníkov, keďže bola veľmi vyhľadávaná cudzincami.
    Väčšina obetí piatkových útokov prišla o život pri streľbe v interiéri a na terase tohto podniku. Ďalšie telá sa našli v hoteli Splendid, kde sa niekoľko hodín odohrávala rukojemnícka dráma, a v reštaurácii Taxi-Brousse, kde zásahové komando zlikvidovalo všetkých troch útočníkov.
    Ich totožnosť v pondelok zverejnila organizácia al-Káida islamského Maghribu (AQIM), ktorá sa v noci na sobotu prihlásila k zodpovednosti za útok v Ouagadougou.

    Podľa americkej organizácie SITE, monitorujúcej internetové stránky militantov, boli páchateľmi útoku tri osoby identifikované ako al-Battar al-Ansari, Abu Mohammed al-Buqali al-Ansari a Ahmed al-Fulani al-Ansari.
    RFI pripomenula, že Ansárí je bojové meno, ktoré zvyčajne používajú džihádisti zo severu Mali. Môže však naznačovať aj príslušnosť k džihádistickej brigáde, ku ktorej patrili.

    Komuniké AQIM obsahovalo aj fotografie troch údajných páchateľov – mladých mužov v maskáčoch a so samopalom v rukách. Dvaja z nich boli černosi, tretí mal svetlejšiu pleť, takže podľa RFI mohlo ísť o Araba alebo Tuaréga.
    Mauritánsky novinár Lemine Ould Salem, ktorý je autorom knihy o vodcovi al-Káidy Usámovi bin Ládinovi, v rozhovore pre RFI uviedol, že spomínaná trojica páchateľov je dôkazom, že AQIM verbuje svojich členov aj mimo svojej obvyklej záujmovej zóny, teda nielen v Alžírsku, Mauritánii či Mali, ale prakticky v celej saharskej oblasti, čo len potvrdzuje teroristickú hrozbu, ktorej je vystavená aj táto časť sveta.

    - Reklama -