Počas ukrajinských prezidentských volieb možno zakážu účasť ruských pozorovateľov

    0
    Ukrajina, ilustračné foto (Autor: TASR)

     “Zaregistrovali sme návrh zákona o zákaze účasti pozorovateľov z agresorskej krajiny, Ruskej federácie, na monitorovaní ukrajinských prezidentských a parlamentných volieb. Vyzvala som kolegov z parlamentného zmierovacieho výboru, aby podporili pozíciu ukrajinskej diplomacie a prijali návrh zákona, ktorý by znemožnil prítomnosť ruských pozorovateľov v medzinárodných misiách,” uviedla Heraščenková na Facebooku.

    Text dokumentu ešte nebol zverejnený, poznamenala agentúra TASS. Podľa nej ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin už skôr uviedol, že Kyjev neumožní ruským občanom monitorovať prezidentské voľby na Ukrajine, ktoré sú naplánované na 31. marca. Klimkin v tejto súvislosti zaslal list Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, riaditeľke Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR), ktorý spadá pod Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

    ODIHR odpovedal, že bude konať v súlade so stanovenými normami a zásadami zakotvenými v dokumentoch OBSE a potvrdenými praxou monitorovania volieb. Rusko predtým oznámilo, že je pripravené vyslať svojich pozorovateľov na Ukrajinu a očakáva, že Kyjev umožní ruským štátnym príslušníkom ako členom misie OBSE monitorovať prezidentské voľby.

    - Reklama -