Poberáte sociálne dávky a pracujete? Pozor, prichádzajú zmeny

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Sociálne dávky sa naposledy zvyšovali ešte v roku 2014. Po štyroch rokoch tak prídu prvé výrazné zmeny a podľa rezortu budú mať vplyv aj na zníženie miery rizika chudoby. Jednotlivé sumy základných sociálnych príspevkov sa zvýšia zhruba od troch po 11 eur.

    Ochranný príspevok čaká navýšenie o 70 centov až tri eurá, čo predstavuje približne päť percent. Podľa hovorcu rezortu práce Michala Stušku navrhované zvýšenie zohľadňuje aj rast čistých peňažných príjmov za posledné obdobie.

    Špeciálnym prípadom bude aktivačný príspevok na člena domácnosti, ktorý pracuje aspoň za minimálnu mzdu. Ten si po novom prilepší takmer o 70 eur mesačne, čo predstavuje zvýšenie až o viac než 100 %. Od tohto opatrenia si ministerstvo sľubuje posilnenie motivácie pre ľudí nájsť si zamestnanie a zotrvať v ňom.

    Živnosť ako prekážka

    Na druhej strane sa však budúci rok zúži okruh domácností, ktoré majú nárok na dávky v hmotnej núdzi. Faktorom, ktorý znemožní poberanie dávok, bude po novom podnikanie niektorého člena domácnosti. Podľa rezortu totiž nie je cieľom dávok kryť jeho podnikateľské riziká. Výnimka bude iba v prípade, keď podnikanie trvá menej ako rok a ak nemožno podnikateľskú činnosť zo zákona prerušiť.

    Okrem toho v rámci sociálnych opatrení minimálna mzda stúpne v budúcom roku zo súčasných 435 eur na 480 eur, čiže o celých 45 eur. Ochranný príspevok pre seniorov vzrastie zo 63 eur na 66 eur. Zruší sa aj obmedzenie účasti na menších obecných službách, takzvaných aktivačných prácach, ktoré je dnes maximálne 18 mesiacov.

    - Reklama -