Pobaltské krajiny sa boja Ruska. Budeme vás chrániť, potvrdil Biden

    0
    Pobaltie (Autor: Archív)

    Novinárom po stretnutí povedal, že sa v tejto veci zhodujú obe veľké politické strany v USA. “Sme absolútne, na 100 percent verní našim záväzkom v NATO vrátane ,a predovšetkým, článku 5,” citovala ho agentúra DPA.

    “To, že občas počujete niečo od prezidentského kandidáta druhej strany, netreba brať vážne,” vysvetlil demokrat Biden. Hovoril o republikánskom prezidentskom kandidátovi Donaldovi Trumpovi, ktorý spochybnil význam NATO.

    “Myslím si, že ani nevie, čo to článok 5 je,” dodal Biden.

    Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite reportérom povedala, že “je pre nás dôležité, že sme pripravení – všetky strany – potvrdiť naše strategické partnerstvo”. “Sme si istí, bez ohľadu na zmeny, ku ktorým dôjde v USA po voľbách, že záväzok tejto krajiny k NATO, k baltskému regiónu, zostane,” dodala.

    Lotyšský prezident Raimonds Véjonis uviedol, že cieľom dnešného rokovania je “posilniť bezpečnosť a obranu v pobaltských štátoch” a uplatniť čo najlepšie závery samitu NATO vo Varšave.

    Pobaltské krajiny sú z členských krajín NATO najbližšie k Rusku a obávajú sa prípadnej ruskej invázie po tom, ako Rusko anektovalo pred dvoma rokmi ukrajinský Krym.

    Biden počas terajšej cesty do Európy navštívi v stredu Turecko a následne Švédsko.

    - Reklama -