Po znásilnení v Sýrii ušla do Nemecka, ale ortieľu neunikla. Zavraždila ju vlastná rodina

    0
    Sýrčanka Rokstan M. zavraždená v Nemecku (Autor: ReproFoto: Twitter)

    Telo 20-ročnej Rokstan M. zo Sýrie našli muži zákona v plytkom hrobe na pozemku jej rodiny vo východonemekcom Dessau. V súvislosti s prípadom, ktorý polícia klasifikuje ako vraždu, zatiaľ nikoho nezatkli, ale podľa vyšetrovateľov by mohla byť za celým prípadom rodinná pomsta, ktorej mladá žena neunikla ani v Nemecku, kde žila už dva roky.

    Rokstan M. ešte v Sýrii prežila skupinové znásilnenie, po ktorom sa jej zmenil aj rodinný život. Po sexuálnom zneužití psychicky trpela, ale rodina, ktorá sa o ňu mohla postarať, urobila presný opak. 20-ročná žena sa stala vyvrhelom medzi najbližšími, ktorí ju po znásilnení zavrhli ako nečistú. To všetko na základe moslimskej viery. Rokstan bola pritom údajne dobre etablovaná v nemeckej spoločnosti. Pracovala ako prekladateľka a tlmočníčka v centrách pre utečencov. V Nemecku bývala podľa denníka Daily Mail v domove pre osamotené ženy a k rodine v Dessau sa vrátila len pár dní predtým, ako ju zavraždili.

    Kto vraždil?

    Odpoveď na to, kto brutálne zavraždil mladú ženu zo Sýrie, zatiaľ nie je jednoznačná, ale polícia pracuje s verziou, že vrahovia sú blízki obete. Údajne by mohlo ísť o Rokstaninho otca a dvoch bratov. Nasvedčuje tomu jej status, ktorý zanechala na sieti WhatsApp. „Očakávam smrť, ale som príliš mladá, aby som zomrela,“ napísala Rokstan pred smrťou na WhatsApp. O tom, že vraždiť mohli rodinní príslušníci, svedčí aj výpoveď spisovateľa a publicistu Marka Krügera, pre ktorého zavraždená pracovala na prekladoch. Práve jemu sa Rokstan zdôverila s tým, čo sa jej stalo v Sýrii.

    Krüger si dokonca vypočul aj záznam, v ktorom sa Rokstan vyznáva z toho, čo sa jej v Sýrii vlastne stalo. „Znásilnili ma traja muži. Od tej chvíle sa ku mne rodina správala ako k nečistej. Matka aj bratia ma týrali a hovorili, že si zaslúžim zomrieť,“ citoval spisovateľ slová, ktoré si vypočul na zázname od zavraždenej Sýrčanky. Podozrenie, že vraždili práve rodinní príslušníci,  má aj prokurátor. Vraždu vlastnej dcéry údajne nariadila matka, ktorá však tvrdí, že nemá s dcérinou smrťou nič spoločné. Otec obete opustil Nemecko. Pravdepodobne ušiel do Turecka, alebo sa vrátil od Sýrie.

    - Reklama -