Po zastrelení muža policajtom vypukli na západe Francúzska nepokoje

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Protestujúci počas druhej noci výtržností podpaľovali obchody a autá a dostali sa do zrážok s príslušníkmi poriadkovej polície, ktorí použili slzotvorný plyn. “Bolo toho menej ako v noci predtým, ale napriek tomu veľa násilia,” povedala oblastná prefektka Nicole Kleinová ráno vo vysielaní rádia Europe 1 s tým, že znova došlo k značným škodám.

    Zadržaných bolo 19 osôb, oznámil francúzsky premiér Édouard Philippe na návšteve Nantes vo štvrtok dopoludnia. Násilné činy v meste dôrazne odsúdil a prisľúbil zároveň “úplnú transparentnosť” pri vyšetrovaní okolností utorkovej smrtiacej streľby polície.

    Policajt strieľal v utorok večer na 22-ročného vodiča a smrteľne ho zranil, keď sa nemenovaný mladý muž zjavne snažil uniknúť kontrole. Podľa správ bol hľadanou osobou, na ktorú vydali zatykač za účasť na krádeži, prechovávanie odcudzených vecí a členstvo v zločineckej skupine.

    Udalosťami v Nantes sa už zaoberá prokuratúra, zatiaľ čo polícia začala interné vyšetrovanie prípadu použitia strelnej zbrane proti motoristovi.

    Prefektka Kleinová uviedla, že vo štvrti Breil, kde došlo k incidentu, majú problémy s obchodovaním s drogami i so strelnými zbraňami. Nepokoje z uplynulých dní sú však v Nantes nezvyčajné.

    Podobné dramatické udalosti sa odohrali v roku 2005 na predmestiach Paríža, keď pri dvoch mladíkov, ktorých prenasledovala polícia, zabil elektrický prúd. Situácia sa vtedy vrátila do normálu až po niekoľkých týždňoch.

    - Reklama -