Po terore v Bruseli sa svet zmieta medzi smútkom a solidaritou. Množia sa výzvy, obrázky aj karikatúry

    0
    Brandenburská brána v Berlíne nasvietená vo farbách belgickej vlajky (Autor: SITA)

    Pod hashtagmi #PrayForBrussels a #PrayForBelgium sa šíria na sociálnej sieti Twitter nielen správy, ale aj karikatúry a fotografie ľudí zahalené vo farbách belgickej vlajky. Okrem týchto vyjadrení solidarity s Belgičanmi, ktorí v utorok 22. marca prežili desivý šok z útokov na letisku a v metre, sa množia aj ďalšie spomienkové obrázky a karikatúry.

    Jednou z najviac zdieľaných je dielo známeho karikaturistu Baudryho, na ktorom je soška malého močiaceho chlapca, známa pod belgickým názvom Manneken Pis. Ikonická socha z ulíc Bruselu je na karikatúre znázornená, ako drží v zuboch belgickú vlajku a močí priamo na hlavu islamského teroristu. Autor sám dielko na Twitteri komentuje slovami „Pisse Love and Freedom“ (Močiť lásku a slobodu). (Text pokračuje pod obrázkom)

    Podobných karikatúr s rovnakou tematikou ako tá, ktorú sme vám ponúkli, sa dá nájsť viacero, ale oveľa viac je potom tých smútočných. V jednej z nich je ďalšia čisto belgická postavička Tintin z kresleného komiksu, ktorá číta noviny so správami o útokoch v Bruseli a plače. (Text pokračuje pod obrázkom)  

    Aj ďalšie obrázky venované piete za obete bruselských útokov využívajú témy, veci a postavy typické pre Belgicko. Patrí k nim aj plačúce pivo a hranolčeky vo farbách belgickej vlajky, ktoré sa svorne objímajú okolo pliec. (Text pokračuje pod obrázkom)

    Na Twitteri aj Facebooku pribúdajú medzičasom profilové fotografie zahalené do farieb belgickej vlajky na znak solidarity s priateľmi a príbuznými obetí teroristických útokov v Bruseli. (Text pokračuje pod obrázkom)

    Modliť sa za Brusel alebo Belgicko, ako vyzývajú ľudia pod hashtagmi #PrayForBrussels alebo #PrayForBelgium, už podľa niektorých používateľov sociálnych sietí nestačí, pretože „na svete je príliš veľa hnevu“.

    S prílišným hnevom na celom svete to myslel jeden z používateľov sociálnej siete Twitter celkom vážne. Na internete totiž pribúdajú aj karikatúry, ktoré doslova vyzývajú na to, aby ľudia neprestávali s provokáciami radikálnych moslimov.

    - Reklama -