Po odstúpení USA od jadrovej dohody s Iránom klesnú zásoby ropy, zdôrazňuje analytik

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Obchodníci si kladú otázku, či aktuálny rast už nie je prehnaný. Ropa však podľa Hansena stále nie je prekúpená, ale blíži sa k svojmu stropu. Dodal, že schopnosť ropy udržať sa na aktuálnych úrovniach závisí od jej schopnosti uchovať si súčasnú geopolitickú rizikovú prémiu. Tá vznikla pre ukončenie iránskeho jadrového programu a pokles venezuelskej produkcie.

    “Celkovo sa zdá, že ropa sa bude držať v teritóriu 71 až 82 dolárov za barel. Jej budúci vývoj je však do veľkej miery nepredvídateľný, pretože cenu ovplyvňujú viaceré politické zásahy a geografické riziká,” podotkol Hansen s tým, že cena ropy bude závisieť aj od pokračovania pozitívnych správ podporujúcich jej nákup.

    Vyššie ceny majú podľa analytika tendenciu prilákať väčšie investície a vyššiu produkciu mimo krajín OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu), vysoké ceny tiež negatívne ovplyvňujú spotrebiteľský dopyt v dôsledku vyšších cien benzínu. Hansen zdôraznil, že dôležitou otázkou je aj to, či sa OPEC a Rusko dohodnú na skoršom zrušení produkčného stropu vzhľadom na stiahnutie iránskej ropy z trhu.

    Ďalším faktorom ovplyvňujúcom cenu ropy z dlhodobého hľadiska je vstup saudského ropného giganta Aramco na burzu (IPO), dodal analytik. “Pokiaľ ide o to, či vyššie ceny a dohoda o znížení produkcie krajinami OPEC tento vývoj prežijú, kľúčové bude to, či sa výhľad na globálny hospodársky rast vyrovná s rastúcimi cenami čierneho zlata,” domnieva sa Hansen. Akékoľvek náznaky spomalenia v raste svetovej spotreby by podľa neho pravdepodobne znamenali prehodnotenie stratégie Saudskej Arábie, ktorá by chcela zakotviť cenu ropy na úrovni 80 dolárov za barel.

    - Reklama -