Po odstúpení Plavčana povedenie rezort školstva iný člen vlády za SNS, Danko nové meno zatiaľ nepovedal

    0
    Peter Plavčan (Autor: TASR)

    Po tom, ako Plavčanovo odstúpenie z funkcie nadobudne účinnosť, má byť riadením ministerstva školstva poverený niektorý z ministrov za SNS. Národniari majú ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú a ministra obrany Petra Gajdoša.

    „Úrad vlády SR je v kontakte s Kanceláriou prezidenta SR a spoločne sú pripravení vyriešiť situáciu tak, aby okamžite ako odstúpenie ministra Petra Plavčana nadobudne účinnosť, bol riadením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR poverený iný člen vlády za SNS,“ povedala Szabóová.

    Premiér Robert Fico (Smer-SD) požiadal predsedu SNS Andreja Danka, aby v čo najkratšom čase navrhol nového šéfa školského rezortu. Danko nové meno zatiaľ nepovedal.

    Plavčan dnes oznámil, že abdikuje na funkciu ministra školstva. Demisiu doručí prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi v najbližších dňoch. Pre TASR to potvrdilo ministerstvo školstva. Plavčan formálne ukončí výkon svojej funkcie až po tom, ako jeho demisiu prijme prezident.

    Na odchod Plavčana vyzval v stredu (16.8.) premiér Fico. Zdôvodnil to tým, že vládna koalícia si nemôže dovoliť hazardovať s dôverou verejnosti, naštrbenou udalosťami na ministerstve školstva.

    Ministerstvo školstva od začiatku júla čelí kritike pre rozdeľovanie eurofondov na výskum a inovácie. Dotácie mali dostať aj firmy, ktoré výskum nikdy nerobili. Minister problematické výzvy zastavil a nariadil ich preverenie. Európska komisia (EK) neskôr pozastavila platby v štyroch výzvach na ministerstve školstva a rezortu zakázala podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. Pozastavenie eurofondov oznámila EK vo varovnom liste. Rozdeľovanie eurofondov rieši okrem Európskeho úradu pre boj proti podvodom aj Národná kriminálna agentúra.

    - Reklama -