Po intenzívnych rokovaniach sa USA a Kanada dohodli na novej spoločnej obchodnej dohode o voľnom obchode NAFTA

    0
    Americký prezident Donald Trump (vpravo) počas spoločnej tlačovej konferencie s kanadským premiérom Justinom Trudeauom (Autor: TASR)

    Dohodla prišla v poslednej minúte, tesne pred koncom stanoveného termínu pre dosiahnutie zhody, ktorý vypršal o polnoci miestneho času (6.00 h SELČ).

    Takzvanú Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA) v roku 1994 podpísali USA, Kanada a Mexiko a vytvorila jednu z najväčších zón voľného obchodu na svete. Týka sa takmer 500 miliónov ľudí, čo je o niečo menej obyvateľov, než má Európska únia (EÚ), a pokrýva región s celkovým výkonom ekonomiky vo výške takmer 23 biliónov USD (19,87 bilióna eur). Objem obchodu USA s oboma susednými štátmi sa od roku 1994 takmer zoštvornásobil na 1,3 bilióna USD.

    Americký prezident Donald Trump dohodu spochybnil a presadil nové rokovania, pretože sa sťažoval na nevýhodnosť dohody pre USA. Rokovania začali pred vyše rokom a v posledných mesiacoch sa opakovane dostali do slepej uličky.

    USA a Mexiko sa na novej obchodnej dohode predbežne dohodli už koncom augusta. Obe krajiny oznámili, že ak sa do spomínaného termínu (do pondelkového rána) nedosiahne dohoda s Kanadou, uzatvoria dvojstrannú dohodu.

     

    - Reklama -