Po diaľnici do Košíc sa Brecely ako minister nedostane. A vy len ak sa dožijete tohto roku

    0
    Roman Brecely, predseda Siete (Autor: SITA)

    Minister dopravy Roman Brecely neverí, že dokončenie diaľnice D1, ktorá by mala spojiť Bratislavu s Košicami, sa podarí do roku 2020. Reálne vidí skompletizovanie celého projektu na rok 2023, prípadne 2024.  

    „Už dnes vieme povedať, že ho nemáme šancu dokončiť, pretože sme stratili 4 roky zmenami trasovania a iným projektovaním,“ uviedol minister vo štvrtok pre portál Pluska.sk.

    Podľa Brecelyho sú reálnym termínom roky 2023 alebo 2024. „Musíme dokončiť ešte spôsob trasovania aj financovanie,“ vysvetlil ďalej šéf rezortu dopravy.

    Znie to možno až neuveriteľne, no D1 začali stavať ešte v časoch hlbokého socializmu, konkrétne v roku 1972. V prevádzke je v súčasnosti v plnom profile 359 kilometrov z celkovej dĺžky 516 km.

    Klasickou črtou ságy „Diaľnica“ je vždy prvopočiatočný optimizmus ministrov dopravy, aby časom prišla studená sprcha v podobe ďalšieho posunu termínu.

    Bývalý minister Pavol Prokopovič prorokoval termín dokončenia v roku 2010, jeho nástupca Ľubomír Vážny posunul termín o rok neskôr. Ján Figeľ videl ako reálny rok 2017, pričom Ján Počiatek si myslel, že D1 by mohla byť definitívne hotová v roku 2019.

    - Reklama -